rektangelformad krets KLMN / induktion
Halloj
uppgiften lyder;
det som jag har svårt med är b uppgiften, jag vet att det är formeln e=vBL man ska använda, men jag förstår inte varför man använder bara längden på LM (0,15 m). jag trodde man skulle ta *hela* kretsens längd, alltså 0,15+0,15+0,2+0,2
även i C uppgiften blir jag förvirrad lite, jag trodde jag skulle använda E=q*U men de använder i facit formeln E=eIt där I är ström. jag förstod dock där att man bara tar längden på KL för att få ut tiden.
Ledarsegmenten KN och LM rör sig som pilen "v". Segmenten NM och KL rör sig som den röda pilen och där induceras ingen spänning.
q och It är samma sak. Båda betyder laddning.
ThomasN skrev:Ledarsegmenten KN och LM rör sig som pilen "v". Segmenten NM och KL rör sig som den röda pilen och där induceras ingen spänning.
q och It är samma sak. Båda betyder laddning.
e är väl också samma som q? om It = q så blir formeln E=e*q ? eller tänker jag helt fel?
jag fattar inte riktigt det med röda pilen, är det kraften? (tänkte med HHR), NM och KL trodde jag bara rörde sig/följde med resten ut ur fältet i riktningen v
e är spänningen som induceras mellan ändarna på en ledning t.ex ledarsegmentet KN.
q Tolkar jag som en beteckning för laddning. Om man har en konstant ström I som "samlas upp" under tiden t så blir det också en laddning.
Vad jag ville säga var att formlerna E = e*q och E = e*It är samma sak. Använd den som passar bäst.
Vad jag menar med den röda pilen är rörelseriktningen på ledaren. Om den rör sig i denna denna riktningen i förhållande till magnetfältet så blir det ingen induktion i den. Vilka ledarsegment gör på det viset i uppgiften?
ah ja oops jag tänkte fel där med q.
Nu förstår jag hur de menar med röda pilen, det gäller att se se NM och KL som sina egna ledare då för att förstå? (för mig)
tack!