1 svar
12350 visningar
PeriodicG15 30
Postad: 4 jun 2018 21:46

Reflektion

Vad är en reflektion egentligen och hur skriver man en reflektion?

Vad krävs för att få ett högt betyg när man skriver reflektion kring ett äme?

Xectic 108 – Fd. Medlem
Postad: 14 jul 2018 02:39 Redigerad: 14 jul 2018 02:41

Nu är detta ett lite sent inlägg, men eftersom tråden har en sådan viktig frågeställning väljer jag att ge mina funderingar kring ämnet. Förhoppningsvis ger mitt inlägg någon vägledning för dig i framtiden. 

En reflektion kan betyda många saker, men i detta sammanhang syftar oftast en reflektion på en eftertanke och betraktelse. Som elev ska du ge dina åsikter kring ett ämne och diskutera ämnets karaktär utifrån den synvinkel ämnet handlar om. Hur man skriver en reflektion beror alltså på vilket ämne det avser och vilka perspektiv man vill diskutera det från. 

Ett exempel är från min senaste examination i Svenska 2, där jag skulle jämföra två skräcknoveller. Efter min analys valde jag främst att fokusera min reflektion utifrån kompositionen samt kring novellernas karaktärer och konflikter. Dessa områden ansågs lämpliga eftersom jag skulle beskriva mina egna åsikter kring novellerna och reflektera efter skräckromantiska drag. På så sätt skrev jag min reflektion utifrån uppgiften och de ämnen jag såg enklast att diskutera utifrån. I andra uppsatser kanske jag däremot måste problematisera och redogöra vilka åtgärder som finns för att motverka problemet.

Hur man skriver en reflektion beror alltså på hur uppgiften är utformad och vilket ämne det avser. I vissa uppsatser tillåts eleven reflektera relativt fritt medan det i vissa fall ska reflekteras kring ett specifikt område. I andra arbeten kan syftet med reflektionen vara att tolka och förklara ett resultat för läsaren - alltså att hjälpa läsaren att förstå dina resultat i din avhandling. 

Som elev tar jag alltid hjälp av betygskriterierna eftersom det i vissa fall kan ge en antydan över vilka områden reflektionen ska avse. Dessutom anpassar jag min diskussion eller analys kring områdets ämne och uppsatsens form. I början kan det vara svårt att skriva en reflektion, men med tiden lossnar det allt mer och det blir mer “naturligt” att tänka kring de banorna.

Svara
Close