Reducerande sockerarter
Hej!
Jag undrar om vilken del av sockerarter som är reducerande och vad händer med denna del vid reaktionen?
Samt är stärkelse reducerande? Och varför?
Tack på för hand!
För att en kolhydrat skall kunna reducera något (och då anses vara reducerande), behöver den ha en funktionell grupp som samtidigt kan oxideras (samtidigt som något annat reduceras, t.ex. kopparjoner).
Kolhydrater kan delas in i de som har en ketogrupp (ketoser), och de som har en aldehydgrupp (aldoser). Vilken av dessa två grupper kan oxideras utan att kolkedjan delas?
Kändisar i reducerande sockervärlden:
Mest aldehyder och ketoser med alfa-hydroxigrupp.
(En glykosidbindning "blockerar" aldehydgruppen och den kan inte bli oxiderat. )
Så är aldehydgrupp den reducerande delen ?
Ja, alla aldehyd kolhydrater (aldoser) är reducerande socker (så länge aldehydgruppen inte är upptagen i en glykosid bindning)
(Sedan finns det så klart några outsider, som fruktose som är en reducerande ketose. Det är bra att känna till men för din uppgift gäller aldehydgruppen)
Okej, och vad händer med den delen vid reaktion? Är det så att den oxideras till karboxylsyror?
Här rekommenderar jag dig en tidigare foruminlägg som beskriver just den redoxreaktionen i den klassiska experimentet som undersöker reducerande egenskaper av kolhydrater: Fehlings test
För att skaffa en relation till bilden ovan: Cu2+ är blå och Cu2O rödbrun
https://www.pluggakuten.se/trad/sockerarter-9/
:)