6 svar
564 visningar
Bosolaeter 300
Postad: 17 maj 2022 13:57

Reducerande sockerarter

Hej! 
Jag undrar om vilken del av sockerarter som är reducerande och vad händer med denna del vid reaktionen? 

Samt är stärkelse reducerande? Och varför? 

Tack på för hand! 

mag1 9417
Postad: 17 maj 2022 16:33

För att en kolhydrat skall kunna reducera något (och då anses vara reducerande), behöver den ha en funktionell grupp som samtidigt kan oxideras (samtidigt som något annat reduceras, t.ex. kopparjoner).

Kolhydrater kan delas in i de som har en ketogrupp (ketoser), och de som har en aldehydgrupp (aldoser). Vilken av dessa två grupper kan oxideras utan att kolkedjan delas?

Zockimon 384
Postad: 17 maj 2022 17:14

Kändisar i reducerande sockervärlden:
Mest aldehyder och ketoser med alfa-hydroxigrupp. 

(En glykosidbindning "blockerar" aldehydgruppen och den kan inte bli oxiderat. )

 

Bosolaeter 300
Postad: 17 maj 2022 19:10

Så är aldehydgrupp den reducerande delen ? 

Zockimon 384
Postad: 17 maj 2022 20:14

Ja, alla aldehyd kolhydrater (aldoser) är reducerande socker (så länge aldehydgruppen inte är upptagen i en glykosid bindning) 


(Sedan finns det så klart några outsider, som fruktose som är en reducerande ketose. Det är bra att känna till men för din uppgift gäller aldehydgruppen)

Bosolaeter 300
Postad: 17 maj 2022 21:04

Okej, och vad händer med den delen vid reaktion? Är det så att den oxideras till karboxylsyror? 

Zockimon 384
Postad: 17 maj 2022 21:14

Här rekommenderar jag dig en tidigare foruminlägg som beskriver just den redoxreaktionen i den klassiska experimentet som undersöker reducerande egenskaper av kolhydrater: Fehlings test

För att skaffa en relation till bilden ovan: Cu2+ är blå och Cu2O rödbrun   

https://www.pluggakuten.se/trad/sockerarter-9/

:)

Svara
Close