Redoxtitering- Beräkningar-C-vitaminhalten i citrusfrukter
Hej, sitter med beräkningarna till en laboration vi ska göra i kemi kursen, en redoxtitering. Värdena jag använder i dessa beräkningar är exempel från en video genomgång av labben.
I denna lab titrerar en först askorbinsyra med jodlösning, 5 ml, 10 ml och 20 ml. I dessa lösningarna är 2 ml stärkelse också iblandat som indikator när all askorbinsyra har reagerat.
De värdena en beräknar från den delen ska hjälpa en med andra delen som är att titrera 3 ml citronjuice, apelsinjuice respektive multivitamindryck, med jodlösning.
Det jag fastnar är på hur en beräknar hur mycket askorbinsyra (c-vitamin) det är i olika fruktjuice. I tabellen har jag satt in de värdena jag får och de jag beräknat är inom (), vilken formel jag använt i en rad står längst till höger.
Det som jag blir förvirrad av är att jag får fram att det är mer askorbinsyra i en blandning än det är juice... Hur ska jag tänka? Vad gör jag fel?
Du menar att multivitaminjuicen innehåller mest c-vitamin? Det behöver inte vara orimligt.
Ja, det är det jag får fram men tex för multivitamindrycken så är det 0,0039 dm^3 c-vitamin men bara 0,003 dm^3 dryck...
Jag förstår inte riktigt vad du menar med en volym av c-vitamin. Genom titreringen får du ut en substansmängd, som du kan omvandla till en koncentration eftersom du vet hur stor volym juice du har titrerat.