2 svar
752 visningar
Salsadansssar behöver inte mer hjälp
Salsadansssar 206 – Fd. Medlem
Postad: 22 maj 2019 09:15

Redoxreaktioner med spänningsserien

Undrar hur man känner till hur några metaller reagerar med vatten, luft och syror och även förstå hur detta påverkar deras användningsområden. 

Det som jag antagit att det syftas på är spänningsserien. Metaller som står till vänster som spänningsserien avger gärna sina elektroner till joner av metaller eftersom de har låg elektronegativitet till metaller som står till höger om spänningsserien. Anledningen är att metallerna till vänster har hög förmåga att avge elektroner och bilda metalljoner, medan metaller till höger inte kan avge elektroner till metaller i vänster om spänningsserien.

Att veta hur metaller reagerar med vatten luft och syror förstod jag inte riktigt på. Med vatten syftas det på att eftersom de flesta redoxreaktioner sker i kombination med vatten, så kan metalljoner lätt bilda jon-dipolbindingar mellan jonerna och atomerna? Om detta stämmer, är det bara metaller till vänster av spänningsserien som har den möjligheten eftersom de enklare avger sina elektroner?

För syror gäller det att oädla metaller gärna reagerar med syror medan ädla metaller inte gör det? Är det eftersom oädla metaller upplöses av syret tack vare att de kan avge elektroner, medan metallerna de ädla metallerna inte avger elektroner?

För syre vet jag inte hur jag ska resonera, vad gäller det då? Är det att syre helst reagerar med oädla metaller också eftersom de kan avge sina elektroner? 

Till sist, är det frågan om användningsområden, syftas det specifikt för att metallerna kan användas till eller vad bindningarna har för förmågor? Exempelvis att metallbindningar kan ge upphov till elektricitet?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 22 maj 2019 09:32

Det du skriver är extremt rörigt. Drt verkar som om du inte har förstått skillnaden mellan syror och syre. Syror kallas för syror eftersom man förr i tiden (när man hittade på namnet syre) trodde att syre ingick i alla syror, men men trodde fel. Det grundämne som finns i alla syror (om man nte krånglar till det på universitetsnivå, där man har generaliserat begreppet) är väte. En syra är ett ämne som kan avge en vätejon (till ett annat ämne, som kallas bas). En sur vattenlösning är en vattenlösning vars koncentration av vätejoner (egentligen oxoniumjoner) är större koncentrationen av hydroxidjoner. En sur lösning kan reagera med oädla metaller, så att metallen löses upp till metalljoner och det bildas vätgas. Ädla metaller reagerar inte med syra lösninar under vätgasutveckling - det behövs vad som kallas oxiderande syror, t ex salpetersyra och då bildas det nitrösa gaser.

Syre är ett grundämne. Syre förekommner i flera former mendet klart vanligaste är syrgas, där atomerna sitter ihop två och två. Det är sådant syre som finns i luften och som vi behöver andas in i varje andetag. (En annan sorts syre ärozon, där tre syreatomer sitter ihop med varandra.) Rost beror på att fuktigt järn reagerar med syrgas som finns upplöst i vattnet.

Eftersom jag inte kunde förstå alla dina frågor vet jag inte om mina svar är vad du behöver, men fråga gärna mer!

Ett tramsinlägg raderat. /Smutstvätt, moderator

Svara
Close