Redoxreaktion
Balansera följande:
Reduktion: Tar upp e-, oxidationstalet minskar
Oxidation: tappar e-, oxidationstalet ökar
Jag blir förvirrad då det är så olika på höger och vänster sida.
Vet inte vad som är lättast, tycker det är tjorvigt med både att se om den oxideras eller reduceras i detta fall och även svårt med oxidationstalen..
Uppgiften är extra krånglig eftersom kolatomerna har olika OT (oxidationstal) i etanolen. Däremot vet du att H brukar ha +1 och O -2 i kemiska föreningar, vilket innebär att du kan räkna ut vilket OT de två kolatomerna i etanol har tillsammans. Är du med på hur man gör det?
Ja, "medeloxidationstalet" i etanol blir II.
Vilket oxidationstal har kolet i koldioxid?
EDIT: Nej, -II skall det vara. Jag såg bara siffran, inte tecknet. Dålig ursäkt, jag vet.
I koldioxid har kolet medeloxidationstalet 4
Hur gör jag med detta om jag vill ange OT.
laddningen (2-) förvirrar mig.
O: -2
-7*2 = -14
Jag vet inte om jag ska räkna med laddningen på något sätt här?
Ja, det skall du. Om det bara hade varit för syrena, skulle jonen ha haft laddningen -14, men du är laddningen "bara" -2. Vilket sammanlagt oxidationstal har de båda kromen? Vilket ox.tal har vardera kromet?
Jag skulle ha valt halvcellsmetoden i det här fallet och stannat vid steget innan du beräknar ”medeloxidationstalet”. Du vet att kolatomerna i etanol tillsammans har OT -4. Du vet att en etanol måste bilda två koldioxid, där det finns två kolatomer med OT +4. Alltså har de två kolatomerna gått från -4 tillsammans till +8 tillsammans (—> de har avgivit 12 elektroner).
Balansera halvcellen genom att lägga till vatten, vätejoner eller hydroxidjoner beroende på lösningens pH.
För dikromatjonerna kan du på motsvarande sätt se att det finns två kromatomer som tillsammans har OT +12 och att de bildar två kromjoner med OT +3, dvs +6 tillsammans. Då har de tagit upp 6 elektroner.
Balansera på samma sätt som i den första halvcellen och lägg ihop halvcellerna efter det. Avsluta med att förkorta bort sånt som finns på båda sidor om reaktionspilen.
Ynnejj skrev:
Nästan rätt, men ”medeloxidationstalet” blir -2 och inte +2. Du vet att ”det som blir över” från syret och vätet motsvarar +4 och då måste kolatomerna tillsammans ha -4 för att molekylen i sin helhet ska ha 0 i OT.
Jaaa såklart det ska vara -2 och inte 2, en miss av mig :)
Halvcellsmetoden kan jag :)
Men förstår fortfarande inte ifall jag skulle vilja räkan ut OT för
Rätt svar, men är lite osäker på vad du menar med ”addera laddningen”. Du vet att summan av alla oxidationstal i en sammansatt jon ska motsvara dess laddning. Du vet att alla syreatomer har OT -14 tillsammans och att det totalt ska bli -2. Då måste kromatomerna ha +12 tillsammans eftersom (+12)+(-14)=-2.
aaah, tusen tack för hjälpen Teraeagle! :)