5 svar
87 visningar
Nikkisv 14
Postad: 28 sep 2023 14:59

Redoxreaktion

Hej, 

 

Jag har en uppgift som lyder:

Sätt ut koefficienterna och alla OT i följande ofullständiga reaktionsformel.

H2S(g) + H3AsO3 →   As2S3(s) + H2O 

Jag började med att sätta ut OT där H=+I, S-II As= + III, O =-II. När jag sen ska sätta ut OT på högra sidan fastnar jag helt. Innan har jag alltid utgått från exempelvis O=-II eller H = +1 och sedan balanserat de övriga ämnen. Hur vet jag vad As2S3 har för oxidationstal? Jag tänker att jag behöver fylla i det för att sedan kunna sätta ut respektive koefficient. 

Pikkart 953
Postad: 28 sep 2023 15:22

Hejsan,

Är du säker på att det här är en redoxreaktion? S borde fortfarande ha OT = -2 i produkten, vilket medför att As har OT = 3 i produkten. OT förändras alltså inte mellan reaktant och produkt. Har du missat någon laddning?

Nikkisv 14
Postad: 28 sep 2023 16:11

Säker är jag inte på något just nu. haha. Jag antog nog att det skulle vara en redoxreaktion eftersom det är det avsnittet handlar om. Men uppgiften är bara som ovan. Meningen då kanske är att jag bara ska balansera reaktionsformeln? 

Eftersom jag inte verkar förstå det här med OT helt än (var 15 år sen jag läste kemi 1 och nu försöker jag mig på kemi 2, ångest!). Varför borde S fortfarande ha OT -2 i produkten? 

Pikkart 953
Postad: 28 sep 2023 17:57

Jag är lite nyfiken också om det ingår i ett kapitel om redoxreaktioner. Hur som, svavel är ett mer elektronegativt element i relation till arsenik. Därför så drar svavel lite mer i elektronerna än vad arsenik gör, följden blir då att svavel får ett negativt oxidationstal och typiskt för svavel är att det får -II. Undantag kan såklart finnas men inte här.

Skulle du istället ha något mer elektronegativt element bundet till svavel (exempelvis syre), så kan svavel få ett positivt oxidationstal då syre istället drar lite extra hårt i elektronerna, relativt med hur hårt svavel drar i dem.  Ett typexempel är sulfatjonen, där får svavel oxidationstalet +VI. Stor skillnad!

Precis, den reaktionen du har ovan är obalanserad, så det kan mycket väl vara så du ska göra! Oroa dig inte, repetition är nyckeln till allt i kemi!

Nikkisv 14
Postad: 29 sep 2023 10:43

Tack! Finns det något sätt jag kan se att svavel är ett mer elektronegativt element i relation till arsenik eller är det något jag bara "borde kunna"? Har det något med dess normalpotentialer att göra? Hittar iofs varken svavel eller arsenik i en tabellen jag har i min formelsamling 

Pikkart 953
Postad: 29 sep 2023 13:03

Googlar du "electronegativity trend periodic table" så får du upp trenden över hur elektronegativitet förändras beroende på hur varje element ligger i det periodiska systemet. Till exempel så ökar elektronegativiteten när man går åt höger i en period medans den minskar när du går ner i en grupp. Det finns få undantag i övergångsmetallerna (det som du hittar mitt i periodiska systemet) men trenden stämmer väldigt bra överens annars.

Till en viss del iallafall, många elektronegativa element tenderar att ha en positiv reduktionspotential då den gärna tar emot en elektron. När du kollar på detta bör du dock kolla på elektronegativitet.

Svara
Close