Redoxreaktion
någon som vill hjälpa mig att förstå redoxreaktioner?
det jag vet är när något oxiderar så avger det elektroner och när det reduceras innebär att det tas upp elektroner. a) så har jag ingen aning vilken det är som tar upp eller avger
Hur ser oxidationstalen ut?
Teraeagle skrev:Hur ser oxidationstalen ut?
Reaktanterna har båda 0 i OT, men produkterna har Li 1+ och cl -1 i OT
så litium oxiderar och klor reduceras.
Rätt. Hur ser då elektronövergången ut?
Teraeagle skrev:Rätt. Hur ser då elektronövergången ut?
Det är det här jag inte riktigt greppar. Är det för att litium oxiderar som gör att klor kan ta upp elektronerna, då det är den som reducerar?
isåfall, tänker man att det är två litium elektroner som avges då det står en tvåa framför litium i reaktanten?
Elektronövergången blir att två elektroner övergår från litiumatomerna till klormolekylen. Man brukar rita det som en pil från litium till klor ovanför reaktionsformeln. Ovanför den formeln skriver man sen ”2e-”
Såhär?
Det var inte så jag menade, men det där fungerar också.
Teraeagle skrev:Det var inte så jag menade, men det där fungerar också.
Hm okej, men hur funkar det när man inte vet OT från början och man måste kolla på den kemiska spänningsserien? Jag har svårt att tyda vilken som är den oxiderande och reducerande där. Hur ska man tänka?
Ironmann skrev:Teraeagle skrev:Det var inte så jag menade, men det där fungerar också.
Hm okej, men hur funkar det när man inte vet OT från början och man måste kolla på den kemiska spänningsserien? Jag har svårt att tyda vilken som är den oxiderande och reducerande där. Hur ska man tänka?
Hur ser det ut i dina tabeller, om detta är svårt att tyda? Kan du lägga in en bild?
OK, jag tänkte på en annan tabell...
Titta längst åt höger. Där har du guld och silver, ädelmetallerna, d v s de metaller som inte rostar eller ärgar eller förstörs på något liknande sätt. De "vill" vara i metallform, d v s reducerade. I andra änden har du t ex natrium - visst kommer du ihåg vad som händer om man slänger en bit natrium i vatten? natrium "vill" hellre vara en positivt laddad natriumjon än en natriumatom, d v s den "vill" oxideras.
Var detta till hjälp?
Så de som är före väte är oxiderande medan de efter väte är reducerande?
Nja, ju längre åt vänster desto mer oxiderande och ju längre åt höger desto mer reducerande. Du kan ju t ex reducera fram metalliskt nickel om du stoppar ner en stav av magnesium i en vattenlösning av nickeljoner.
Du måste lära dig (det ska sitta i ryggmärgen) att guld är en väldigt ädel metall som inte gärna oxideras, medan alkalimetallerna är väldigt oädla och gärna oxideras. Om du känner till det vet du åt vilket håll den elektrokemiska spänningsserien löper när du ser den.