Redoxkemi / Termokemi
Hej, har en fråga som innefattar både redoxkemi men även termokemi. Frågan lyder "Vad bör ni kunna säga om entalpiförändringen för en reaktion mellan ett starkt oxidationsmedel och ett starkt reduktionsmedel, jämfört med en reaktion mellan ett svagare oxidationsmedel och ett svagare reduktionsmedel?".
Vet att ämnen som oxideras och reduceras inte är samma som oxidations- respektive reduktionsmedel, utan de blir likt varandras motsatser. Ju oädlare metall desto starkare reduktionsmedel och ju högre elektronegativitet ett ämne har desto starkare oxidationsmedel. Ett ämne som oxideras avger elektroner medan ett ämne som reduceras tar upp elektroner. Min teori är att om ett starkt oxidationsmedel reagerar med ett starkt reduktionsmedel borde entalpiförändringen vara större i jämförelse med ett svagt som reagerar med ett svagt. Men varför? Hur ska jag kunna förklara det mer utförligt? Skulle även vara tacksam ifall någon kunde hjälpa mig med exempel på en reaktionsformel när två starka medel reagerar med varandra och två svaga med varandra.
Välkommen till Pluggakuten!
Starka oxidations- och reduktionsmedel har det gemensamt att de innehåller svaga bindningar, d v s att de har högt entalpivärde. Kommer du vidare härifrån?
Hjälper en aning. Förstår att ämnen som har svaga bindningar är mer reaktiva och vill gärna uppnå ädelgasstruktur, i jämförelse med de som innehåller starkare bindningar. Då kommer ju mer energi släppas ut eller? Blir entalpiförändringen högre när starka medel reagerar med starka än när svaga medel reagerar med svaga? Min teori är att den blir det, men är ett bra exempel på en sådan reaktion när ett starkt reaktionsmedel reagerar med ett starkt oxidationsmedel när Syre reagerar med Magnesium?
Ja. Du kan ju ta reda på bildningsentalpin för magnesiumoxid och jämföra det med bildningsentalpin för magnesiummetall och syrgas (det behöver du inte ens slå upp).
Okej, är kalciumoxid ett bra exempel på när ett svagare medel som reagerar med ett svagare eftersom bildningsentalpin är -635 kJ/mol om man jämför med magnesiumoxid som har -602 kJ/mol? Betyder det att bidningarna var starkare mellan kalcium och syre i jämförelse med magnesium och syre?
a_manda skrev:Okej, är kalciumoxid ett bra exempel på när ett svagare medel som reagerar med ett svagare eftersom bildningsentalpin är -635 kJ/mol om man jämför med magnesiumoxid som har -602 kJ/mol? Betyder det att bidningarna var starkare mellan kalcium och syre i jämförelse med magnesium och syre?
Nja, snarare "blir" än "var", och så har du ju valt samma oxidationsmedel i båda fallen.
Okej förstår, skulle om man byter ut kalciumoxid mot kalciumhydroxid som har entalpin -986 kJ/mol, fungerar min teori?
Vad skulle du ha för reaktanter i det fallet?
Aha nu förstår jag, syre finns med i båda. Fungerar HCl, som då har -92 kJ/mol som isåfall skulle vara den mer reaktiva i detta fall i jämförelse med MgO
Jag tycker att kalciumhydroxid var en bra idé, men föreslår vatten i stället för syrgas som den ena reaktanten. Då är inte bildningsentalpin 0 för alla reaktanter, men det är förhoppningsvis inget problem.
Nu förstod jag inte riktigt, att jag ska använda kalciumhydroxid men ta vatten istället för syre? Hur blir reaktionsformeln då?
Vad händer om man lägger kalcium i vatten?
Det bildas väl kalciumoxid och vätgas? Ca + H2O —> CaO + H2. För jag ska jämföra två st reaktioner med varandra, vilket annat är ett bra exempel? HCl?
Jag tycker du kan behålla MgO.
Så då blir MgO den som har ett starkt medel som reagerar med ett starkt och CaO som en reaktion med ett svagt och ett svagt?
Det blir kalciumhydroxid, inte CaO.
CaOH? Och eftersom den har lägre entalpi så är det alltså ett svagare som reagerar med ett svagare, om man då jämför med MgO?