Redox-potentialer
Nu är det biologi jag läser och kan inget om detta sedan tidigare, samt är den info vi fått om detta nu MKT basic så har en fråga:
På ett ställe på en föreläsning stod det:
Den elektrondonator som organismen
använder måste ha lägre redoxpotential än
elektronacceptorn.
Samtidigt står det att, gällande fotosyntesen och fotosystem 2 i kedjan:
När elektronen exiterats och avgivits är klorofyll a MKT ostabil. Det har en hög elektrondragande tendens - mao är en "oxidizing agent". Elektronen kommer från H2O.
I en lista från en föreläsning ser man att O2 + 4H+ + 4 e- --> 2 H2O har en redoxpotential på 0.82, jämfört med 2H+ + 2e- --> H2 som har 0.42.
1) Är det O2 och 4H+ och 4e- som alla har en egen potential på 0.82 eller är det H2O som har det - vilken sida gäller potentialen?
2) Om det är vatten som har 0.82 betyder det att klorofyll a måste ha >0.82 i potential?
Hej!
1) Nej det är man syftar på.
2) Det som oxideras, alltså avger elektroner är reaktionen med lägst cellpotential.
Det som har störst tendens av att reduceras är den reaktion med högst cellpotential.
Vad menar du med att klorofyll a måste ha >0,82? Skriv reaktionerna och cellpotentialerna!
Ps. Man brukar räkna vätes cellpotential som 0.
/ Pikkart
1) Är det alltid det ämnet som står ensamt på en av sidorna i halvcellsreaktionen som redoxpotentialen syftar på?
2) Jag har inga reaktioner att skriva ner, tyvärr, utan jag syftade just på vad jag skrev i början av tråden:
Att när klorofyll (i fotosystemet i fotosyntesen) exciterats och avgivit en elektron är det mkt instabilt - och drar med det gärna till sig en elektron. Om vatten har 0,82 i cellpotential och klorofyllet som ska reduceras ska ha en högre, mer positiv, cellpotential - betyder det att klorofyllet ska ha över 0,82 i cellpotential då?
(Har en stark känsla jag använder cellpotential helt fel här men frågar så som jag tänker - rätta mig mer än gärna!)
1) Redoxpotentialen är ett mått på hur gärna någonting kan ta upp elektroner. En högre redoxpotential innebär att den har en större tendens av att reduceras. Alltså att ta upp elektroner.
Exempel reduktionsreaktion;
Info utöver svaret.
Det här är den delen av kemin jag ägnar absolut minst tid åt MEN..klorofyll donerar en elektron åt molekylära intermediärer (du behöver inte bry dig om detta, det är som "mellanprodukter innan den bilder produkten), klorofyll reduceras sedan tillbaka. Detta innebär att klorofyll oxideras först för att sedan reduceras.
Att ha ett fullt yttre skal av elektroner gör klorofyll mer stabilt, därför vill gärna klorofyll ha en elektron tillbaka till sig. Detta kan du t.ex. se på ädelgaserna i grupp 18 i periodiska systemet, de bildar väldigt sällan föreningar med andra ämnen.
För att besvara din fråga, helt rätt! För att klorofyllet ska ha större tendens av att reduceras och ta upp en elektron så innebär det att ;
Men varför är egentligen redoxreaktioner energigivande? Och varför är en större skillnad i redoxpotential = mer energigivande än en liten skillnad?
Försöker tänka ut vad det kan bero på men är både osäker på om jag tänker rätt och fastnar lite...
Men en fundering:
Om man har en elektronegativ atom som gärna vill ha en elektron och en som inte håller så starkt i sina elektroner - vilket borde betyda att båda atomerna (för den som inte håller hårt kan ju inte tex ha ett fullt yttre skal) inte är i ett lågt, stabilt energitillstånd utan "are floating around" lite högre upp på energiskalan (tänker mig en sådan graf när man har reaktanter och produkter och vägen mellan dem för en exoterm reaktion). Om då den elektronegativa atomen drar till sig en elektron och blir stabil(/-are) så kommer den lägre ner i energi. Men den som tappat en kommer ju eventuellt högre upp i energi (tänker att om den då får ett fullt skal så blir den också stabil och låg-energi). Och...
Nej sen är jag fast i att försöka hitta något svar på frågan...