redox blansering
Balansera följande redoxforme.Visa tydligt hur du har tänkt, och visa
Oxidationstalet på alla atomen.
...2....KMnO4 + .. 3..MnSO4 + .. 4...KOH à ... 3..K2SO4 + .. 5 MnO2 + ....2.H2O
hur vet i ett sånt tal vilken som oxideras eller reduceras.
Jag hade tänkt bara mnsO4 reduceras från 8 till 4:
men hittar inget tal för oxideringen.
Börja med att ta reda på oxidationstalen för alla atomer där detta ändras, d v s för Mn i permanganatjon, för manganjonen i mangansulfat och för mangan i MnO2.
när jag satte upp oxidationstalet för alla atomer kunde inte se något oxidationstal tillskillnad mnso4 reducerades
altså jag kunde inte se oxidationstal som oxiderades för att flera andra oxiderar samtidigt
Jag kan också se att via att mnsO4 från höger till vänster ksO4 därmed inget tal oxideras utan det blir 8 och 8 både till höger vänster. jag verkar inte se oxidationstal där. tacksam om du kunde visa talet som oxideras.
Men du håller med att mnsO4 reduceras från 8 till 4 ?:
Det är förfärligt vad du spammar! Du vet väl att man kan redigera sitt inlägg i två timmar efter att det har skrivits, och kommentera även efter detta?
Nej, mangan har inte ox.tal +VIII i permangnatjonen. Du har rätt i att mangan har ox.talet +IV i brunsten MnO2.
Vilket ox.tal har Mn i mangansulfat? Vilket ox.tal har mangan i permanganatjonen?
Sorry jag gjoree fel men många regler har kolla på.men hursomhelst kan du visa vilka tal som oxideras för jag verkar inte förstå .menar du att mno4 har ingen oxidering?
Börja med permanganatjonen MnO4-. Varje syreatom bidrar med -II. Jonens laddning är -1. Vilket oxidationstal har manganatomen?
mnO4 i min uppgift inte mnO4-. Men om du säger mnO4- få du motivera. Det blir 8+ med tanke syre blir -II*2 för att hålla noll vilket är även andra 4 för syret blir -II*2 för att hålla på så sett reduceras från 8 till 4.Men vad är oxidationstalet gärn visa tredje gången jag frågar samma?
Den ena reaktanten är kaliumpermanganat KMnO4, som är ett salt som är uppbyggt av kaliumjoner med laddningen +1 och permanganatjoner med laddningen -1. Det finns ingen ämne med formeln MnO4.
Nu känns väldigt rörigt vilket grundämne är som oxideras och altså hur många steg oxideras från höger till vänster?
Det är möjligt att det ser rörigt ut, men felet är bara att du inte har sett att permanganatjonen är just en jon. (Om det hade funnits ett ämne med formeln MnO4 så skulle mangan ha haft oxidationstalet +VIII, så det har du räknat alldeles rätt.) Vilket ox.tal har Mn i MnO4-?
om man går ifrån MnO4- till vänster MnO2 kommer det reduceras från 7 till till 4. alltså reduceringen är 3.
Det stämmer. Vilket oxidationstal har manganjonen i MnSO4?
om man går från vänster mnsO4- till höger KsO4. kommer ökas från 7 till 8. Altså oxideringen är 1+
Nu svarar du inte påden fråga om jag ställde i förra inlägget:
Vilket oxidationstal har manganjonen i MnSO4?
Mangan har varken ox.tal 7 eller 8 i den föreningen.
jag har inte super mycket kolla hur mycket det oxideras.Men så vit jag vet är att att det är O=-8 i (mnsO4) som vi får via -II *4 så: för att vi ska man kunna noll på vänster Noll måste mangan och s uppfylla 8 tillmanns men vet inte hur mycket av varje. fast på höger sidan har vi innehåller inte mn med tanke på k2so4 om det ska oxideras .
Kaliumjonen förändras inte vid reaktionen. Sulfatjonen förändras inte under reaktionen.
Oxidationstal är ett jättebra sätt att hålla ordning på elektronerna vid redoxreaktioner. Man låtsas att bindningarna är jonbindningar och räknar ut vilken laddning atomen i fråga skulle ha haft i så fall. Syre är nästan alltid -2. Väte är nästan alltid +1. I en molekyl är summan av ox.talen noll. I en sammansatt jon är summan av ox.talen lika med jonens laddning. För enatomiga joner är ox.talet lika med jonens laddning.
Mangansulfat är ett salt. Sulfatjonen har laddningen -2. Vilken laddning (= ox.tal för enatomiga joner) har manganjonen?
Då måste mangan har -6 för att kunna hålla noll på vänster sidan
Nej, -6+2 blir -4, inte 0.
Om du berättar hur du kom fram till ditt resultat, så är det lättare att hjälpa dig vidare.
eftersom vi har mnsO4 strävar vi efter att hela den mnsO4 ska bli noll måste man se till att magan och s är 8 tillsammans.D.vs s=+2 och samt mangan =-6 och syre O=+4 då kommer hela den bli 0 . var det så du tänkte på?
Nej. Du verkar krångla till det alldeles i onödan. Sulfatjonen har laddning -2. Du kan utgå från det, den förändras inte. Vilken laddning har manganjonen i MnSO4?
då kan mangan ha -6 och syret -8 för att det ska hållas noll på den sidan eller?
Strunta i oxidationstalen en stund. Vilken laddning har manganjonen i MnSO4 (du vet att sulfatjonen har laddningen -2)?
då måste mangan ha +2 för att det ska bli noll.
Ja. Och efter reaktionen hade mangan oxidationstalet +IV. Hur många steg oxideras manganet?
ja om det oxideras från MnSO4 till 5 MnO2 då oxideras det två steg . för att vara tydligt 2 till 4 som det oxideras.
fast varför blir sO4 altså sulfatet till detta talet MnO2 om jag har rätt.
abid skrev:ja om det oxideras från MnSO4 till 5 MnO2 då oxideras det två steg . för att vara tydligt 2 till 4 som det oxideras.
Korrekt, manganet som var mangansulfat från början oxideras två steg, och manganet som var permanganat reduceras tre steg. Hur skall du balansera antalet kaliumpermanganat och antalet mangansulfat så att ökningen i oxidationstal blir lika med minskningen i oxidationstal?
fast varför blir sO4 altså sulfatet till detta talet MnO2 om jag har rätt.
Det händer ingenting med sulfatjonerna vid reaktionen. Det kommer att finnas kaliumsulfat bland produkterna.
Oxideringen(MnsO4) 2 steg *3= 6 steg oxideras på vänster sidan
Reduceras (KmnO4) 3 steg*2= 6 reduceras på vänster sidan
för det ska kunna reduceras lika mycket vänster sidan som höger sidan måste det oxideras följande på höger sidan genom att ha siffran 6 framför: 6MnO2 Eller går det tänka så?
abid skrev:Oxideringen(MnsO4) 2 steg *3= 6 steg oxideras på vänster sidan
Reduceras (KmnO4) 3 steg*2= 6 reduceras på vänster sidan
för det ska kunna reduceras lika mycket vänster sidan som höger sidan måste det oxideras följande på höger sidan genom att ha siffran 6 framför: 6MnO2 Eller går det tänka så?
Nej. Det behövs alltså 3 mol MnSO4 och 2 mol KMNO4 för att det skall gå jämnt ut. Hur många manganatomer finns det? Hur många mol MnO2 kan det bildas?
ok. eftersom vi visste MnsO4 skulle oxideras skulle oxideras två steg har jag tänkt standard som dig istället för 3 mol skrev jag koefficienten 3 framför men menar samma för att det ska bli 6 steg oxideras.Vilket även var även samma själva reduceringen (KmnO4) 3 steg*2= 6 reduceras på vänster sidan därmed koefficient 2 gångrades istället för 2 mol.Dessa talen gångrade jag för det ska gå jämnt ut.Men när det kom till höger båda talen oxideras samt reduceras till ännu samma tal om jag förstår rätt i princip altså MnO2.eftersom de oxideras och redceras till mnO2 kan vi inte stoppa 3 mol/koficenten framför 3mno2= 6 mol då blir det 6 steg (red) samt (oxideras) ?
visst har jag rätt i den föregående texten att på höger sidan altså MnO2 kofeicenten som kommer stå framför mno2 är 6
eller ?
Nej. Om du hade lyckats förvandla 5 manganatomer till 6 manganatomer skulle du ha blivit rik!
Det sker en redoxreaktion: Ett ämne oxideras och ett reduceras. Det måste vara lika många elektroner som lämnar det ena ämnet som tas upp av det andra, d v s 6 elektroner.
När man balaserar en reaktion måste det alltid finnas lika många atomer av varje slag före och efter reaktionen. Frå´n början fanns det 5 mangan - tre i mangansulfatet och två permanganatjoner - så efter reaktionen måste det finnas ...