Recension Harry Potter och Halvblodsprinsen
Recension: Harry Potter och halvblodsprinsen, 2009
Harry Potter (spelad av Daniel Radcliffe, 29) är en ung pojke som växt upp med sin moster Petunia och hans hennes make Vernon. Han fick reda på att han var av trollkarlsblod och studerade trollkonster på skolan Hogwarts tillsammans med sina två bästa vänner Hermione Granger och Ronald (Ron) Weasley. I Harry Potter och halvblodsprinsen är han inne på sitt sjätte år. Han får privatlektioner av den världsberömde rektorn Albus Dumbledore och hittar en bok med anteckningar från halvblodsprinsen, en mysteriös person som verkar vara mästare inom trolldryckskonst. Filmens huvudantagonist är fortfarande Lord Voldemort, också känd som han-som-inte-får-nämnas-vid-namn och det är om honom Harry får sina privatlektioner.
När den första boken släpptes blev den snabbt en stor succé och de sju böckerna har gett upphov till en helt ny kultur med fans över hela världen som skriver fan fiction, målar fan art och komposterar musik kring böckerna. De är verkligen otroliga och jag tycker det är en skam att filmerna inte kan få med alla detaljer som man får i böckerna. Om det var möjligt skulle filmen dock bli ett tiotal timmar lång och med den tidsramen de hade tycker jag regissören (David Yates, 58) gjorde ett fantastisk jobb. Det finns en hel del ”easter eggs” i filmen som inte finns med i filmen och som man måste vara ett diehard fan för att kunna förstå. Han lyckades fånga romantiken, sorgen och spänningen med väldigt tydliga inslag av bakgrund från han-som-inte-får-nämnas-vid-namn barndom vilket gjorde handlingen lätt att följa.
Kvalitén på filmen är extraordinär för att vara tio år gammal med många avancerade effekter, bra redigering och otroligt duktiga skådespelare. Miljön ändras mycket beroende på vilken del i handlingen det är i vilket bara ytterligare bidrar till att man enkelt kan följa handlingen. Det stora temat med filmen är gott mot ont, ljust mot mörkt, Voldemort och dödsätarna mot de goda.
Ett budskap jag tar med mig från filmen är att man alltid behöver ha vänner vid sin sida. Harry gör aldrig något utan sina två bästa vänner, likt Frodo och Sam från filmtriologin Hobbit. Ett annat budskap från filmen är ”håll dina vänner nära men dina fiender närmare”, det visar Harry tydligt när han får privatlektioner angående sin ärkefiende Lord Voldemort.
Det sista budskapet är lite otydligt och man måste ”läsa mellan raderna” för att förstå det. Hermione Granger är den duktigaste eleven på hela Hogwarts men hon är inte som alla andra. Hon är ”mugglarfödd”. Hon har alltså inget trollkarldblod och familjer som Malfoys behandlar sådana illa och kallar dem för smutsskallar. Här ville J.K Rowling väva in rasism och ge tittarna/läsarna en inblick, ett nytt perspektiv på hur det förekommer i samhället.
Vad vill du ha hjälp med gällande texten?
Fel på innehåll, förbättringar rent språkligt, annan kritik
Vad är det du recenserar? Filmen, boken eller båda?
Filmen, har med lite om boken för relevans :)
Det bör framgå av din recension vad det är du recenserar.
Så, ändrade om det.
Några saker ... finns fler.
Är Radcliffes nuvarande ålder vekligen intressant? Om något vore det kanske mer intressant att veta hans ålder när filmen spelades in. Det gör även att din recension inte 'åldras' (om någon läser den nästa år är åldern fel ....)
Du har skrivit vem som spelar Harry, men inte någon av de andra. Kanske någon av de andra huvudpersonerna kan nämnas? (eller ingen)
Det finns en hel del ”easter eggs” i filmen som inte finns med i filmen och som man måste vara ett diehard fan för att kunna förstå.
Finns de i filmen eller inte? Kan du kanske skriva något om något av äggen?
Han lyckades fånga romantiken, sorgen och spänningen med väldigt tydliga inslag av bakgrund från han-som-inte-får-nämnas-vid-namn barndom vilket gjorde handlingen lätt att följa.
Någonstans i ovanstående mening saknas ett genetiv-s (eller en omskrivning)
Här ville J.K Rowling väva in rasism och ge tittarna/läsarna en inblick, ett nytt perspektiv på hur det förekommer i samhället.
Jag gissar på att det kanske är ok att förutsätta att ALLA vet att det var Rowling som skrev boken som filmen bygger på. Men jag hade nog nämnt det i alla fall. Kanke i samband med att du skriver om den första boken?