Reaktivitet
Hur kan natrium vara mer ädelt än litium när natrium är mer reaktivt eftersom att attraktionskraften mellan valenselektronen och protonen i atomkärnan i natrium är mycket mindre än litium
Bra fråga. Om det är lättare att avge elektroner från natrium än litium måste svaret finnas bland det som bildas. Litiumjonen måste alltså på något sätt vara mer stabil, i betydelsen att det friges mer energi när den bildas, jämfört med natriumjonen. Varför tror du att det är så?
För att den har mindre elektronskal eller energinivåer
Teraeagle skrev:Bra fråga. Om det är lättare att avge elektroner från natrium än litium måste svaret finnas bland det som bildas. Litiumjonen måste alltså på något sätt vara mer stabil, i betydelsen att det friges mer energi när den bildas, jämfört med natriumjonen. Varför tror du att det är så?
men ett ädelt ämne det drar till sig elektroner lättare vilket måste betyda att natrium är bättre att dra till sig elektroner men varför det Aha ska man tänka att i t.ex. en polär kovalent bindning mellan klor och väte så är klor attraktionskraften mycket starkare än väte och därför så blir det en ojämnt fördelning. Så är det kopplat med vilken grupp man är i, plus hur många elektronskal man har
Rangordningen i ädelhet hos metaller beror både på hur mycket energi det kostar att frigöra elektroner från deras atomer, men även hur mycket energi som friges när de bildade jonerna binder till något annat. Den elektrokemiska spänningsserien är rangordnad efter potentialerna hos reaktionerna Me+(aq) + e- <--> Me(s) (antalet elektroner kan variera från ämne till ämne). Innebörden av "Me+(aq)" är att jonen binder till vatten, när dessa jon-dipolbindningar uppstår frigörs energi. Eftersom litumjonen är mindre än natriumjonen binds vattenmolekylerna starkare till litiumjonen än till natriumjonen. Då frigörs också mer energi.
Trots att det kostar mer energi att frigöra elektroner från litium så vägs detta alltså upp av att det friges mer energi när litiumjonen binder till vatten. Detta gör litium mindre ädelt än natrium.