3 svar
645 visningar
Nichrome behöver inte mer hjälp
Nichrome 1848
Postad: 25 okt 2021 16:04

Reaktionshastighet och tryck

Ändring i tryck och koncentration ändrar inte K men ändringar i temperatur kan förändra K. Påverkas reaktionshastigheten på samma sätt? Det är mer logiskt om reaktionshastigheten ökar när vi ökar koncentrationen och temperaturen. Men vad händer med reaktionshastigheten när vi ökar trycket? I boken står det att om vi halverar volymen reaktionshastigheten blir 4 ggr snabbare, men det står även att om vi ökar trycket reaktionen förskjuts åt det håll vi har färre antal mol, vad händer om vi har lika många antal mol på båda sidor och ökar trycket? 

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 25 okt 2021 16:48

Om det är en gas så ökar koncentrationen om du ökar trycket, så om reaktionen går snabbare vid högre koncentration kommer den även att gå snabbare vid ett högre tryck.

Nichrome 1848
Postad: 25 okt 2021 17:58
Teraeagle skrev:

Om det är en gas så ökar koncentrationen om du ökar trycket, så om reaktionen går snabbare vid högre koncentration kommer den även att gå snabbare vid ett högre tryck.

Så koncentrationen ökar inte om det är en vätska? Och tryckökningen leder inte till att reaktionen går snabbare i så fall? 

 

Här har jag två reaktioner 

a) CO(g) + NO2(g) CO2 (g) + NO (g)b) 1/2 N2 (g) + 3/2 H2 (g) NH3(g)

Om vi ökar trycket på den första så ökar vi koncentrationen av reaktanterna på höger sida för (a) och då har vi fler kollisioner samtidigt som andelen effektiva kollisioner ökar alltså ökar hastigheten. Reaktionen förskjuts åt höger. 

på b) får vi exakt samma resultat men varför förskjuts reaktionen åt höger? Är det för att hastigheten ökar pga koncentrationsändring eller är det för att vi har färre antal mol till höger? 

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 25 okt 2021 19:01

En vätska går inte att pressa ihop som en gas så trycket är inte viktigt för reaktionshastigheten i en vätska.  

I ditt exempel a) så ökar reaktionshastigheten om du ökar trycket, men den ökar ju åt bägge håll så netto sker ingen förändring av jämviktsläget. I fallet b) så sker reaktionen först snabbare åt höger tills man bildar så mycket ammoniak att reaktionen åt vänster till slut går lika snabbt och jämvikt har nåtts. Där får man alltså mer ammoniak vid det högre trycket vid jämvikt än man hade haft vid ett lägre tryck.

Svara
Close