Reaktionshastighet
Om vi ökar substratet kommer enzymaktiviteten troligen öka. Om vi antar att den gör det - reaktionshastigheten kommer väl inte öka på grund av det eftersom enzymet kommer fortfarande bilda produkter lika fort. Den enda skillnaden är att vi får mer produkter. Stämmer det?
naturarecheck skrev:Om vi ökar substratet kommer enzymaktiviteten troligen öka. Om vi antar att den gör det - reaktionshastigheten kommer väl inte öka på grund av det eftersom enzymet kommer fortfarande bilda produkter lika fort. Den enda skillnaden är att vi får mer produkter. Stämmer det?
Varje enzymmolekyl kan omvandla substrat till produkt, med en viss hastighet (under en uppsättning betingelser, pH/temperatur etcetera). Och om det finns mer substrat ökar sannolikheten att enzymet kommer binda detta, och då omvandla det.
Men hastigheten definieras som bildad produkt per tidsenhet, och denna hastighet ökar när substratkoncentrationen ökar, men endast upp till ett tak - då alla enzymmolekyler hela tiden direkt kan binda substrat.
En enda enzymmolekyl kan inte studeras, så därför beskrivs enzymaktiviteten för ett antal enzymmolekyler samtidigt. Så om du tänker dig att det finns 100 enzymmolekyler, då kan som mest 100 katalysera reaktionen samtidigt. Men det förutsätter att alla 100 enzymmolekyler kan binda substrat. Finns det en lägre koncentration av substratet, så kan inte all 100 binda direkt, utan endast en del. Och detta leder till att hastigheten sjunker, då inte alla enzymmolekyler katalyserar reaktionen, en andel av de 100 sitter m.a.o. och väntar på substrat.
Är substratkoncentrationen istället så hög, att alla 100 enzymmolekyler, hela tiden binder substrat (de behöver inte leta efter det), så kan samtliga katalysera reaktionen, och reaktionshastigheten blir maximal (för detta antal enzymmolekyler). En ännu högre substratkoncentration ökar då inte hastigheten, för det finns inte fler enzym att ladda med substrat, alla är aktiva.