4 svar
817 visningar
PeriodicG15 30
Postad: 10 okt 2018 00:56

Reaktionshastighet

Jag undrar hur man kan avgöra om en reaktion har en hög hastighet eller låg? T.ex. hur vet man om reaktionshastigheten är hög eller låg då Saltsyra reagerar med zink, det är en fråga i min kemibok!

rohanzyli 177 – Fd. Medlem
Postad: 10 okt 2018 02:51

Reaktioner grundar sig på skillnader i elektronegativiteten hos atomerna/molekylerna, vem av dom som vinner dragkampen mellan atomerna! 

Sen finns fall då två atomer med lika många valenselektroner som ungefär har lika elektronegativitet. Då beror det på atomernas storlekar, det vill säga större elektronmoln/fler elektronskal mellan atomerna. Då är det så att ju längre bort(större atomer) elektronerna befinner sig från kärnorna i atomen desto mindre attraktion blir det mellan en kärna och elektron, de små atomerna har elektroner närmare kärnan där laddningarna attraheras hårdare för att dom är närmare. Så t.ex. i en syra-bas reaktion:

Vem kommer vara den starkare basen i: H+ + Cl- eller H+ + F-, Fluoridjonen är mindre än kloridjonen och de två har lika antal valenselektroner på sig och uppfyller oktettregeln/ädelgasstruktur. MEN fluoridjonen är mycket ostabil trots det då protonen/kärnan upplever större negativ laddning än kloridjonen som är en riktigt värdelös bas för att dess kärna knappt upplever att den har fått en valenselektron till som är långt bort från kärnan. 

För din uppgift så beror det alltså på detta ovan. Jag antar du är på kapitlet om/eller bygger kring elektrokemiska spänningsserien och då får du tänka på att saltsyra(HCl) är en syra och bildar H+ + Cl- medans det också finns Zink i din reaktion. Där du då kan avgöra hastigheten igenom hur gärna kloridjonen vill reagera med någon av H+ eller Zn, även reaktion mellan Zn och H+ kan ske också i blandningen, frågan är då för dig att bestämma om reaktionen kommer ske snabbt eller inte. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 10 okt 2018 08:21 Redigerad: 10 okt 2018 08:25

Det finns en hel del kemiska reaktioner som termodynamiskt sett borde inträffa, men som ändå inte gör det. När t ex pappret i en bok reagerar med luftens syre och bildar koldioxid och vatten, så frigörs det energi, reaktionen är alltså exoterm, men ändå brinner inte papper spontant i luft, eftersom reaktionen sker så långsamt. Om man lägger zink i saltsyra, så sker reaktionen (att det bildas zinkjoner och vätgas) hyfsat snabbt, åtminstone om syran är någotsånär koncentrerad. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 10 okt 2018 08:24

Vad är det du tänker på för reaktion som kloridjonen skulle delta i, rohanzyli?

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 10 okt 2018 10:30

Kloridjoner är ganska bra komplexbildare och därför är saltsyra bättre (läs: snabbare) än många andra syror på att lösa upp metaller som tenderar att bilda skyddande oxidskikt, t.ex. aluminium och kanske även zink. Oklart om det är detta rohanzyli tänker på.

Svara
Close