12 svar
507 visningar
amanda_karsson behöver inte mer hjälp
amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 4 sep 2018 19:55

Reaktionshastighet

Har fått i uppgift att utföra en egen laboration med kemikalierna CaCO3(s) och HCl(aq) i både koncetrationen 1 mol/dm3 och 3 mol/dm3.

Har räknat ut hur stor volym HCl det krävs för 1 gram CaCO3:

  • För HCl med koncentrationen 1 mol/dm3 krävs det 20ml CaCO3
  • För HCl med koncentrationen 3 mol/dm3 krävs det 6,7ml CaCO3

 

Min fråga är ju då: Ska man utföra laborationen med samma volym CaCO3 eller med olika volymer?

Eller har ni egna vettigare idéer på hur jag kan utföra min laboration? Som sagt, detta är en "öppen laboration" där jag kan göra vad som helst bara det har med reaktionshastighet och dessa två kemikalier att göra.

 

Tack på förhand!

Hej

Börja med att resonera kring följande två frågor:

  • Nu räknar du ut hur mycket HCl som krävs för att ämnena ska reagera exakt med varandra så att ingen reaktant finns i överskott. Är det viktigt i den här laborationen?
  • Hur ska du göra för att mäta reaktionshastigheten? Om det inte står något i handledningen bör du resonera kring vad som bildas och hur du kan mäta hur snabbt det bildas.
amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 4 sep 2018 20:05

Hej tack för din kommentar,

Ja du har rätt med att jag räknat ut hur mycket HCl det krävs så ämnena reagerar exakt. Men för att få HCl i överskott, ska jag dubbla den mängden jag räknat ut?

Angående den andra frågan så vet jag att koldioxid kommer att bildas men vet dock inte vilken metod jag ska använda för att mäta reaktionshastigheten så noga som det bara går. Vill även redovisa mitt svar i ett diagram, men vet inte vad som ska stå i x-axeln och i y-axeln.

Teraeagle Online 21019 – Moderator
Postad: 4 sep 2018 20:11 Redigerad: 4 sep 2018 20:14

Det är rimligt att använda ett överskott av syra men ha samma volym i de två fallen. Du skulle t.ex. kunna ha 50 ml saltsyra i båda fallen. Det är en jämn, bra siffra som är enkel att mäta upp och klart mer än du behöver.

Man brukar redovisa reaktionshastigheten som "mängd produkt" på y-axeln och tiden på x-axeln. Det förstnämnda kan du mäta som volym bildad koldioxid eller liknande. Hur kan du mäta hur mycket koldioxid som bildas?

amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 4 sep 2018 20:22

Vad exakt menar du med "volym bildad koldioxid per sekund"? Menar du att man ska ta volymen koldioxid och dividera på hur lång tid det har tagit, och sen ha tiden på x-axeln igen?

Angående hur man mäter hur mycket koldioxid som bildats, kan man väga bägaren?

Teraeagle Online 21019 – Moderator
Postad: 4 sep 2018 20:35 Redigerad: 4 sep 2018 20:35

Jag redigerade mitt inlägg innan du hann posta ditt inlägg. Jag insåg att det skulle bli onödigt komplicerat. Det räcker med att redovisa volymen bildad koldioxid på y-axeln.

Jo, ett alternativ är att du ställer bägaren på en bra våg och skriver ner hur mycket vikten har minskat vid några tidpunkter. Du kan antingen räkna om massan till en volym (hur?) eller redovisa massan koldioxid på y-axeln istället. Ett annat alternativ är att försöka fånga upp gasen och leda in den i en upp-och-nedvänd mätcylinder.

amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 4 sep 2018 20:42

Tänkte att man kunde räkna ut substansmängden genom att dividera massan med molmassan, men när jag försökte göra det lite snabbt så insåg jag att det inte gick pga att man behöver koncentrationen för att kunna beräkna volymen koldioxid

Om du använder din metod med vågen behöver du som sagt inte räkna ut volymen. Det är på många sätt bättre (och vanligare) att redovisa massa eller substansmängd på y-axeln. 

Du behöver däremot inte någon koncentration för att beräkna volymen. Använd i så fall ideala gaslagen.

amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 4 sep 2018 20:54

Tack för att du tagit din tid och hjälpt mig, det har hjälpt mig att förstå allt bättre!

Har en sista fråga, tycker du att jag ska kolla hur mycket vikten minskat per minut eller är det för mycket?

Har du läst om derivator i matten? Reaktionshastigheten mäter man ju som bildad koldioxid per tidsenhet, d.v.s. g/min, ml/s eller liknande. Det är alltså lutningen hos kurvan om du sätter mängden som har bildats som y och tiden som x. Ju mer kurvan lutar desto högre reaktionshastighet. Du kan då välja att i stället redovisa lutningen på y-axeln och tiden på x-axeln. Då visar grafen verkligen hur hög reaktionshastigheten är vid olika tidpunkter. Däremot kan man ju utläsa samma saker ur grafen i de två fallen. Det handlar bara om att läsa av dem rätt.

amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 4 sep 2018 21:24

Nej har inte börjat med derivator i matten än, hur ska jag då göra?

Gör det inte onödigt komplicerat. Redovisa bara mängden koldioxid på y-axeln. Det räcker.

amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 4 sep 2018 21:41

Okej, tack så mycket för hjälpen, förstår allt mycket bättre nu

Svara
Close