Reaktion vid blandning av vattenlösningar
Om man blandar två saltlösningar, t.ex bariumklorid och natriumsulfat, vad är det som bestämmer om det sker en reaktion eller inte?
Stämmer det att det beror på elektronegativiteten hos de olika atomslagen? Jag tänker mig att vissa atomslag attraherar atomer mer pga elektronegativitet, och det kan göra så att det blir reaktioner.
Vad kan mer bestämma om det blir reaktion eller inte?
Om du vill ha ett ordentligt svar på din fråga kommer vi långt in i universitetskemin med porariserbarhet, hårda ochh mjuka joner och annat skojigt (tycker jag) samt entropi, entalpi och annat som jag inte tycker är lika roligt . På gymnasienivå får man acceptera att vissa salter är svårlösliga och andra lättlösliga. Alla natriumsalter, kaliumsalter, ammoniumsalter och nitrater är lättlösliga. De flesta andra är svårlösliga, men det finns undantag, t ex kopparsulfat och kopparklorid.
Okej, så sammanfattat kan man inte på ett enkelt sätt avgöra om det kommer ske en kemisk reaktion eller inte när man blandar två ämnen? Det beror på för många faktorer?
När det handlar om att blanda två saltlösningar, så bildas det en fällning om de positiva jonerna från den ena lösningen och de negativa jonerna från den andra lösningen bildar ett svårlösligt salt. Om man har otur bildas det två svårlösliga salter samtidigt. Man behöver lära sig lite om vilka salter som är lätt- respektive svårlösliga (som jag skrev i mitt förra inlägg). Det är inte särskilt många faktorer att ta hänsyn till.
Men om man blandar två saltlösningar, kan man ju först av allt dra slutsatsen att båda salterna är lösliga i vatten. När jonerna sedan blandas, kan man avgöra om det bildas ett nytt svårlösligt salt på ett enkelt sätt?
Alla natriumsalter, kaliumsalter, ammoniumsalter och nitrater är lättlösliga. De flesta andra är svårlösliga, men det finns undantag, t ex kopparsulfat och kopparklorid.