Reaktion mellan kungsvatten och guld
Jag undrar hur reaktionsformeln för när guld reagerar med kungsvatten ser ut, givet att guldjonerna oxideras till trevärdiga (oxidationstal = 3+) joner.
När man blandar salpetersyra med saltsyra så bildas det nitrosylklorid, NOCl. När NOCl reagerar med guld bildas tetrakloroauratjoner, AuCl4-. Detta hade du själv kunnat slå upp i Wikipedia.
Smaragdalena skrev:När man blandar salpetersyra med saltsyra så bildas det nitrosylklorid, NOCl. När NOCl reagerar med guld bildas tetrakloroauratjoner, AuCl4-. Detta hade du själv kunnat slå upp i Wikipedia.
Fast det stämmer inte och det är inte heller det som står på Wikipedia. Engelskspråkiga sidan har en mer fullständig och korrekt beskrivning av vad som sker. Salpetersyra kan i teorin lösa upp guld på egen hand, men i så pass liten omfattning att det knappt är mätbart. När man tillsätter saltsyra kan kloridjonerna bilda komplex med guldjonerna, tetrakloroauratjoner, vilket sänker halten av fria guldjoner. Det gör i sin tur att salpetersyran kan fortsätta att lösa upp guldet.
Nitrosylklorid bildas också från kungsvatten men det är snarare en sönderfallsprodukt.
Hur kommer det sig att just AuCl4- bildas? Borde inte AuCl3 bildas istället, givet att guldjonerna har oxidationstal 3+ och klorjonerna har OT 1-?
Om man skulle vilja bilda en jonförening av guldjonerna, guld(III)klorid, så är det AuCl3 som bildas. Men i det här fallet är det en sammansatt jon AuCl4- och inte en jonförening som bildas. Syrorna i kungsvatten samverkar eftersom salpetersyran är oxiderande och kan oxidera guldet, men lösningen når snabbt jämvikt. Där kommer saltsyran in i bilden, för kloridjoner är bra komplexbildare som skapar AuCl4- joner av guldjonerna. Det sänker koncentrationen av Au3+ som i sin tur gör att salpetersyran kan lösa upp mer guld.
Här ser du vilka reaktioner som sker: