Reaktion i vatten VS etanol
Hej! Varför sker mer substitution i vatten och mer elimination i etanol?
Kan du ger mer information om reaktionen samt reaktionsparameter du fundera på?
Jag kollade på denna video: https://www.youtube.com/watch?v=gXiq-5o3F84
där Ehinger menar att generellt, när substitutions- och eliminationsreaktioner konkurrerar, så gäller det jag skrev i första inlägget.
Jag antar att det har med sista punkten (övre högra hörnet) att göra? Men varför gäller det att ju fler OH-, desto mer elimination?
EDIT: Är det för att hydroxigruppen är en stark bas och attackerar fler kolväten (dess väten) vilket gör att vätets elektroner bildar dubbelbindning med närmsta kol (som binder till lämnande halogen)?
Enkla svar som passar för skolnivå:
Utgångsprodukten och reaktionsförhållanden styr vilka produkter favoriseras.
Varför mer elimination i etanol än i vatten:
Enkel svar: alkohol är en sämre nukleofil och därför minskar konkurrerande substitutionsreaktionen.
Varför mer elimination vid högre baskoncentration:
En bas favoriserar att en väte (jon) separeras från utgångsprodukten och att HBr kan elimineras.