Rätt exempel?
Hej, på den här uppgiften ska man ge exempel på experiment.
Mina:
1, Man kan mäta pH värdet på syran. Den med lägre pH-värde är saltsyran.
2, Man kan se vilken syra som är mest frätande, vilket är saltsyran.
3, Mäta mängden H.
1 är rätt men tvivlar på att 2 och 3 är korrekta. Vilka andra exempel finns?
pH är ett mått på vätejonkoncentrationen i lösningen, så 1 och 3 mäter egentligen samma sak. 2 måste du nog precisera bättre, hur menar du med frätande och hur ska det testas rent praktiskt?
Andra idéer:
Är det någon skillnad på lukten?
Saltsyran innehåller kloridjoner. Känner du till någon metod för att påvisa förekomsten av dessa?
2, tänker jag på att hälla syrorna över någonting, kanske en korv. Den borde ju frätas sönder.
Kan man alltid lukta på olika syror för att ta reda på vilken som är vilken, eller är det just i detta fall? Det borde ju också stinga till i nästan om man luktar på saltsyra.
Angående den sista frågan tänker jag att om HCI reagerar med NaOH så borde jag få salt. Det är det jag kommer på. Facit nämnde någonting om fällning.
Man ska passa sig för att lukta på saker i labbet. Om man luktar på något ska man bara vifta lite med handen ovanför provröret eller bägaren för att förnimma lukten.
Men anledningen till att lukt fungerar här är att för att ättiksyra luktar ättika (vilket är enkelt att känna igen) medan saltsyra stinker. Då är det enkelt att urskilja dem.
Angående ditt förslag om att blanda dem för att få ett salt skulle du inte kunna märka det. Produkten är bordssalt (NaCl) och det är lättlösligt i vatten.
Vad händer om du blandar i silverjoner?
Teraeagle skrev:Vad händer om du blandar i silverjoner?
Det bildas AgCl? (kemi är inte riktigt min starka sida)
Skulle detta vara ett bra svar:
1, Kolla pH
2, Lukta (Även om man inte ska lukta på syror så märker man väl vilken syra som är stark och vilken som är svag om man viftar med handen över den? Den starka borde "stinga" till. )
3, Hur väl syran fräter på någon yta.
Hejsan266 skrev:Teraeagle skrev:Vad händer om du blandar i silverjoner?
Det bildas AgCl? (kemi är inte riktigt min starka sida)
Ja det är rätt. Eftersom AgCl är ett svårlösligt salt bildas en (vit) fällning om du blandar silverjoner med ett prov som innehåller kloridjoner.
Jag hade svarat
1. Jämför pH, med din motivering
2. Lukta (försiktigt, som naytte påpekade), ättiksyra luktar vinäger. Utspädd saltsyra är luktlös (i koncentrerad form har den en stickande lukt).
3. Tillsätt silverjoner för att se i vilket prov man får en fällning. Den lösningen är saltsyran. (Lite överkurs, men silveracetat är också ganska svårlöslig - tillsätt därför en väldigt liten mängd utspädd lösning med silverjoner annars får man fällning även med ättiksyran).
2, det går inte att skriva att om man luktar att den "sticker" till? För jag skulle ju inte kommit på på prov att de luktar annorlunda. Känns ganska självklart nu när ni säger det.
3, Det är lite av samma fall som för 2:an. Finns det något annat exempel?
Det är svårt att svara på om detta är saker du förväntas veta på ett prov. Många instuderingsfrågor handlar också om att du ska lära dig nya saker, dvs det är inte nödvändigtvis en fråga som skulle komma på ett prov. Nu har du dock lärt dig att ättiksyra luktar vinäger/ättika (därav namnet). Har du aldrig lagat mat med denna ingrediens är det kanske svårt att veta hur starkt det luktar.
Att man får en fällning med kloridjoner och silverjoner är nog något du förväntas lära dig. Det finns två klassiska reagens som brukar tas upp på gymnasiet - silverjoner och kloridjoner bildar svårlöslig silverklorid, samt bariumjoner och sulfatjoner bildar svårlöslig bariumsulfat (om du hade haft svavelsyra istället för saltsyra hade du alltså kunnat tillsätta bariumjoner och se om det bildas en fällning).