Rapsolja avdunstning
Halloj
Vi gjorde en labb på kemin där vi skulle kolla avdunstningen hos några ämnen, bland annat hos rapsolja. Och i resultatet så ändrades knappt inte rapsoljans temperatur något, alltså avdunstade den i princip ingenting. Hur kommer det sig?
Tack på förhand
Att temperaturen inte ändrades är lite underligt, för det innebär att rapsoljan inte värmdes upp.
Eller menade du att vätskans volym/massa inte ändrades?
mag1 skrev:Att temperaturen inte ändrades är lite underligt, för det innebär att rapsoljan inte värmdes upp.
Eller menade du att vätskans volym/massa inte ändrades?
Alltså temperaturen och avdunstning hänger ju ihop, och då menade jag att eftersom att temperaturen inte ändrades så avdunstade ju inget. Jag undrar bara varför inte oljan avdunstade något. Jag infogar diagrammet.
Vilka värden är det på de två axlarna?
mag1 skrev:Vilka värden är det på de två axlarna?
På x är det sekunder, y temperatur.
Okej med den informationen går det att förstå lite mer om den laboration du utfört.
Det finns en koppling mellan kokpunkten och avdunstningen. Vilka kokpunkter har de vätskorna du laborerat med?
mag1 skrev:Okej med den informationen går det att förstå lite mer om den laboration du utfört.
Det finns en koppling mellan kokpunkten och avdunstningen. Vilka kokpunkter har de vätskorna du laborerat med?
aceton 56 grader, etanol 78,37 grader, vatten 100 grader, rapsolja 180 grader. Men det kan ju avdunsta innan kokpunkten också.
Ja precis, det dunstar ju även innan kokpunkten. Kokpunkten ger en uppfattning om energin som går åt för att få en molekyl att byta fas, från flytande till gas, den s.k. ångbildningsetanpin.
Ämnen som kräver mindre energi för att byta fas, dunstar lättare, och så klart kokar lättare.
Skapa inte flera trådar om samma uppgift, det kallas för korspostning vilket bryter mot forumreglerna. Behöver du mer hjälp, fortsätt då i den första tråden. Denna tråd låses. /Moderator