rapport pH-värde
HejHej! Jag håller på att skriva en labbrapport om pH-värde. Jag ska kolla vad olika hushållsprodukter har för pH-värde med hjälp av rödkålsavkok. Jag vet att kranvatten är nära neutral, de flesta matvaror är sura och rengöringsmedel basiska. Jag ska hälla produkterna i vattnet där rödkålen kokat och se vilken färg de visar. Sedan kolla på pH-skalan och skriva ned resultat. Räcker det att endast kolla på färg och jämföra med pH-skalan? eller är det bra att även skriva formeln: pH= -1g (H+ / mol/dm3). Jag förstår dock inte riktigt hur jag ska använda formeln? Om vi säger att vattnet visar Violett/blå färg så är den ju 7=neutral. Hur ska jag tillexempel skriva den med formeln?
Vad står det i anvisningarna?
Smaragdalena skrev:Vad står det i anvisningarna?
Har med formeln i teorin, men sedan i resultatdelen så står det inget om att jag måste räkna, så jag går väll bara efter vad det blir för färg på lösningen.
Ska även koppla detta till miljön, någon som har tips på vad jag kan ta upp?
På många produkter man har i hemmet, tillexempel på en handtvål så står det ``bra för dig och för miljön´´. Innebär detta då att tvålen har ett bra pH-värde? Alltså så nära 7 som möjligt men ändå rengör händerna.
Jag har svårt att tänka mig att man kan få ut några särskilt säkra pH-värden med hjälp av rödkålsavkok för att det skall vara rimligt att räkna på det.
Smaragdalena skrev:Jag har svårt att tänka mig att man kan få ut några särskilt säkra pH-värden med hjälp av rödkålsavkok för att det skall vara rimligt att räkna på det.
Ja precis, jag får bara kolla pH-skalan och jämföra färgen. Blir ju på ett ungefär