Ränteparitet
Vad händer om räntan i ett land är högre eller lägre än vad ränteparitetsteoremet säger? Är räntan högre borde väl kronan depreciera och är den lägre appreciera? Eller hur ska man tänka?
När räntan är relativt lägre i Sverige än i andra länder, kommer placerare sälja sina placeringar i kronor och i stället placera i utländska valutor. Kronan blir då billigare (depreciering).
Det är den situation Sverige befinner sig i just nu.
Affe Jkpg skrev :När räntan är relativt lägre i Sverige än i andra länder, kommer placerare sälja sina placeringar i kronor och i stället placera i utländska valutor. Kronan blir då billigare (depreciering).
Det är den situation Sverige befinner sig i just nu.
Ah tack! En till fråga som jag kom på. När man pratar om räntan är högre eller längre än vad ränteparitetsteoremet säger, så menar man helt enkelt om den nuvarande räntan är högre eller lägre än vad den borde vara när man tar med den förväntande växelkursförändringarna i beräkningarna?
avenged93 skrev :Affe Jkpg skrev :När räntan är relativt lägre i Sverige än i andra länder, kommer placerare sälja sina placeringar i kronor och i stället placera i utländska valutor. Kronan blir då billigare (depreciering).
Det är den situation Sverige befinner sig i just nu.Ah tack! En till fråga som jag kom på. När man pratar om räntan är högre eller längre än vad ränteparitetsteoremet säger, så menar man helt enkelt om den nuvarande räntan är högre eller lägre än vad den borde vara när man tar med den förväntande växelkursförändringarna i beräkningarna?
Jo, det är rätt tänkt.
Den "optimala" nivån på en växelkurs är relativt svårbedömd.
Nu är den svenska kronan lågt värderad på grund av Riksbankens primära mål att optimera inflationsmålet, med förväntad påverkan på växelkursnivån.
Den amerikanska dollarn är högt värderad. Federal Reserve höjer räntan för att stärka växelkursen. Orsaken tycks vara att utpekade väljargrupper ska känna sig nöjdare med större köpkraft.