Rangordning kokpunkt
Rangordna följande molekyler efter ökande kokpunkt. Propansyra, propanon och propan.
antar att det har och göra med vätebindningar osv men behöver bättre förklaringar.
tack på förhand!
Vätebindningar påverkar kokpunkten för det enda av ämnena som kan bilda vätebindningar, syran.
Men för de två andra ämnena så finns det andra bindningar mellan molekylerna (men inte vätebindningar). Ser du något samband mellan de olika bindningarna och ämnenas kokpunkter?
Okej. Propan har bara vdw-bindningar men var har propanon??
Titta på ämnets struktur, och jämför med propan, vilka skillnader finns det?
Hur kan skillnader påverka hur starkt ämnena binder till varandra?
Dubbelbindningen i ketonen?
Ja dubbelbindnigen spelar in, men viktigare är att det ketonen har en syreatom, som är mer elektronegativ än de andra atomerna, så att det bildas en dipol i ketonen, vilket inte sker i propan.