3 svar
1597 visningar
PerOlle 184
Postad: 5 mar 2018 18:15

Räkna ut specifika ångbildningskapaciteten

 Jag har fastnat helt på denna fråga, den lyder enligt följande: 

En behållare, som är öppen upptill, men i övrigt värmeisolerad, innehåller flytande syre och står på en våg. Syret befinner sig vid sin kokpunkt, 90K. Någon tappar ett par muttrar av koppar, som faller ned i syret. Muttrarnas sammanlagda massa är 102 g och deras temperatur från början är 20 grader Celsius. Det visar sig att 37 g syre kokar bort. Beräkna syrets specifika ångbildningsvärme. 

 

Jag förstår inte riktigt hur jag ska börja med denna uppgift, jag har frågan bredvid mig på ett papper som vi fått i skolan, och jag har även tillhörande facit så jag vet även vad svaret ska bli. 

 

Jag funderar på om jag ska ställa upp någon slags ekvation mellan syret och kopparen? 

Jag antar redan nu att jag kommer att behöva använda formeln: E=Ck*m, eftersom att det handlar om att syret kokar. Sen undrar jag om jag även ska använda denna formel: E=c*m*(delta T) för kopparn.

Jag har en formelsamling bredvid mig så jag kan lätt slå upp värdet för kopparens specifika värmekapacitet. 

Är det någon som vet hur jag ska lösa denna uppgift? Vad ska jag börja med? Tänker jag ens i rätt banor? Alltså kommer det bli så att jag får ställa upp en ekvation med E=Ck*m och E=c*m*(delta T) eller är jag helt ute och cyklar?

pi-streck=en-halv 497 – Fd. Medlem
Postad: 5 mar 2018 18:37 Redigerad: 5 mar 2018 18:38

Du är rätt ute! 

Varifrån kommer energin som får syret att koka? 

Vilken temperatur kommer kopparen att få? 

PS. Vilka massor ska du använda i dina formler? Det är inte samma "m" i båda Formlerna. 

PerOlle 184
Postad: 5 mar 2018 19:21

okej skulle du kunna visa hur jag ska ställa upp ekvationen, är jätteosäker. Jag förstår ju att det blir två olika massor, en för syre och en för koppar. 

förstår inte riktigt hur jag ska göra....

Den energi, E1 E_1 [Joule], som krävs för att förånga m1 m_1 [kg] av en substans med ångbildningsvärme/förångningsentalpi l1 l_1 [Joule/kg], ges av

E1=l1·m1 E_1 = l_1 \cdot m_1 . (Om substansen har en temperatur som motsvarar kokpunkten). 

Den energi, E2 E_2 [Joule], som avges när en substans med massa m2 m_2 [kg], och specifik värmekapacitet c2 c_2 [Joule/(kg · \cdot K)], förändrar sin temperatur med ΔT=T2-T1 \Delta T = T_2 - T_1 [Kelvin], ges av

E2=c2·m2·ΔT E_2 = c_2 \cdot m_2 \cdot \Delta T

När kopparbiten stoppas ner i syret så kommer termisk jämvikt att uppstå, och kopparbiten kommer kylas till syrets temperatur (som inte förändras, all energi går åt att koka bort syre). Den energi som avges från kopparbiten är lika stor som den som går åt för att koka bort syret.

E1=E2 E_1 = E_2

l1m1=c2m2ΔT l_1 m_1 = c_2 m_2 \Delta T

Svara
Close