Räkna ut specifik värmekapacitet och smältepitet ?
Hej!
Jag läser på distans så denna sidan är fantastisk för att bolla mina tankar och ideer med kunniga, Hoppas inte det upplevs som att jag skriver för mycket. Är oerhört tacksam att ni är mina "on-demand" lärare.
Men till uppgiften:
Sen är det fyra frågor:
a) Bestäm ämnets specifika värmekapacitet
b) Bestäm ämnets smältpunkt
c) Bestäm ämnets smältentalpitet (specifika smältvärme)
d) Försök att med hjälp av tabell finna vilket ämne det kan ha varit
Jag ser ju direkt att smältpunkten är 120grader. Det är då ämnet slutar värmas upp och energi som tillförs går åt till att smälta materialet. När jag går igenom mitt formelblad finns det endast ett ämne som smälter vid 120 grader och det är svavel. Så där och då kan genom den tabellen se värmekapacitet och smältentalpitet MEN jag skulle vilja kunna lösa det genom matematiska beräkningar.
Använder jag formeln för att räkna ut specifik värmekapacitet är den enligt boken: c=E/m*T. Energi/vikt*temp men tar jag 200/(0,15*120)=11,11 men enligt boken är svaret 0,74kJ/(kg*K)
Försöker jag använda formeln för värmeenergi för att lösa ut c får jag som följer:
E=cmΔT c*0,15*100 E=15c och lägger jag till 0,74 som jag vet tack vare tabellen blir E=11,1 här också. 11,1 kJ=11100J 11100/55(sekunder)=200 joule/Watt.
Med tanke på att man tillförde 200W för att värma tror jag att jag är något på vägen men vet inte hur jag ska ta mig vidare/Var någonstans jag gör fel?
Angående smältentalpitet, vet inte hur jag ska använda formeln: E=lᔆ*m. Om ämnet faktist är svavel ser jag att smältentalpitet är 38kJ/kg men jag vet inte hur jag med tabellen ska se hur mycket energi det går åt för att smälta 0,15kg. Jag ser att det tar 30 sekunder att smälta materialet. Men vet inte hur jag ska använda 200 W med 30 sekunder för att få fram rätt energimängd. Kan jag få något tips där också?
Tack så mycket!
Mvh,
Hampus
Ambalrith skrev:Jag ser att det tar 30 sekunder att smälta materialet. Men vet inte hur jag ska använda 200 W med 30 sekunder för att få fram rätt energimängd.
Det blir 6 kilojoule.
1 J = 1Ws.