räkna pH
Hej,
Jag håller på med att göra en hemlaboration som heter halvtitrerpunkt.
instruktionerna ser ut så :
Syfte: Syftet är att mäta pH-värde och pKa-värdet hos en okänd syra med hjälp av en indikator och att
bedöma indikatorns tillförlitlighet. Frågeställningen är för Betyg E: Vilket pH-värde har en viss
syra och hur tillförlitligt är värdet?
Materiel och metoder.
Materiel: Rödkål, kastrull, kaffefilter, dricksglas, destillerat vatten (dest vatten går att köpa alt
tillverka t ex så här) och mjölk samt ytterligare sura och basiska vätskor att testa pH på (T ex
kranvatten, vinäger, läsk, tvållösning, bikarbonat, rengöringsmedel mm).
Metoder: Skär en bit rödkål i fina strimlor. Koka strimlorna i en kastrull med vatten tills vattnet
blir rödvinsfärgat och låt svalna. Filtrera genom kaffefilter och ta till vara på det som rinner
igenom filtret. Detta extrakt (rödkålssaft) är din pH-indikator (pH-mätare). Testa olika vätskor
(ca 20 ml) som du tror har olika pH. Välj ganska färglösa lösningar, t.ex. vitvinsvinäger, citronsaft
eller Seven up eller någon annan sur lösning. Sätt försiktigt droppvis- eller kaffeskedsvis
rödkålsextrakt till de olika lösningarna. Fortsätt tills du observerar färgomslag. Anteckna vad de
olika lösningarna får för färg, gärna med målande färgbeskrivningar. Håll mot vitt papper vid
avläsningen. Uppskatta pH-värdet m h a din pH-indikator.
Ta sedan fyra dricksglas. Fyll två av dem med lite mjölk och två med lite dest. vatten. Jämför
sedan hur mycket av sur vätska resp basisk vätska du behöver tillsätta för att få färgomslag.
Redovisa dina resultat i labbrapporten.
Det som jag har svårt och hänga med är att hur hittar jag mängden, massan eller koncentrationen av den tillsätta sura vätska eller basiska vätska i mjölk eller destillerat vatten?
Jag vet inte hur kan jag komma igång med det?
Jag kan hitta volymen av t.ex. dest vatten och den tillsätta sura/basiska vätskan men sen vet jag inte hur går jag vidare?
Behöver hjälp med det ASAP :)
Mvh
Hej igen,
Är ingen som kan hjälpa eller ge lite ledtråd ?
Känns konstigt att mån får ingen svar efter ca 2 mån
Den hemlaborationen är så dålig att det inte går att göra något vettigt av den. Fråga din lärare hur det är tänkt att den skall fungera.
Alltså jag gör den första delen utan ammoniak, jag har gjort själva experimenten men vet inte hur ska börja med beräkningar då jag har bara volymen på syra/bas .
Rödkål har en bestämd omslagsinterval för olika syror och baser och genom att använda det ska vi göra rapporten. Jag kan använda och ta reda på genom att uppskatta pH vilket är det som är meningen med indikatoren att man ska uppskatta.
sen vet jag inte riktigt hur ska jag fortsätta ?
delara skrev:Alltså jag gör den första delen utan ammoniak, jag har gjort själva experimenten men vet inte hur ska börja med beräkningar då jag har bara volymen på syra/bas .
Rödkål har en bestämd omslagsinterval för olika syror och baser och genom att använda det ska vi göra rapporten. Jag kan använda och ta reda på genom att uppskatta pH vilket är det som är meningen med indikatoren att man ska uppskatta.
sen vet jag inte riktigt hur ska jag fortsätta ?
Inte jag heller - och jag är kemilärare. Fast delen med ammoniak är värst!
Kan man inte använda pka fär ättiksyra och göra något utav det?
Eftersom vi har pka och ka för ättiksyra i formelsamlingen
Ingen aning. Vilket pH-värde en ättiksyralösning har beror på koncentrationen på ett icke-trivialt sätt eftersom ättiksyra är en svag syra.
Finns det ingen annan som kan hjälpa till ?
Uppskattar verkligen
Det hjälper inte att piska en död häst.
Ok, nu fick jag lite information om labben.
För del 1 gäller att man bara jämför p-indikatorn och det färger som man får i själva experimentet.
T.ex. vinäger efter rödkål- indikatorn får en röd färg . I omslagsinterval för rödkål en röd färg innebär pH=2
Men sen vet inte jag vad ska jag jämföra " ja det är lämpligt färg och sen ...."
Kan ni ge lite ledtråd på vad ska man tänka ??