Radioaktivitet: joniserande strålning
Jag har lite problem. Tänker jag rätt när jag säger att det bildas joner vid alfa- och betastrålning på grund av att elektroner har lämnat atomen? Händer detta vida gammastrålning också eller händer det inte alls? Bildas det ens joner?
svanteblanking skrev:Jag har lite problem. Tänker jag rätt när jag säger att det bildas joner vid alfa- och betastrålning på grund av att elektroner har lämnat atomen? Händer detta vida gammastrålning också eller händer det inte alls? Bildas det ens joner?
Kom på nu i efterhand att det inte lämnar elektroner vid alfasönderfall utan protoner, men då bildas väll en Jon oavsett?
Begreppen verkar vara lite oklara här.
Vid alfasönderfall skickas en alfapartikel ut, en heliumkärna med positiv laddning.
Betastrålning å andra sidan är en beta-partikel - som vi också kallar en elektron, den har en negativ laddning.
Gammastrålning är fotoner med väldigt hög energi (samma typ av partikel som vid vanligt ljus, men detta vanliga synliga ljuset har mycket mycket mindre energi).
Joniseringen, som ger namnet åt strålningen sker i det som träffas av strålningen. Med andra ord kan energirik alfa-, beta- och gammastrålning ge upphov till joner när de träffar ett material, t.ex. våra kroppar. Energin överförs från strålningen till molekyler i våra kroppar. Och på grund av den överförda energin kan joner skapas (en process som kallas jonisering).