Radioaktivitet
Hej undrar om någon jag får stjäla någons tid för lite hjälp med följande uppgift ?
Uppgift
Ett radioaktivt preparat tillverkades i januari 2000 och innehöll då 1,00 ng Cs-137.
a) Hur många kärnor av Cs-137 innehöll preparatet från början?
b) Hur många kärnor av Cs-137 innehåller preparatet idag?
c) Hur stor är aktiviteten av Cs-137 i preparatet idag?
d) Hur stor är aktiviteten av exciterat Ba-137 i preparatet idag?
Mitt eget försök/mina frågor
a)
Uträkning:
Fråga: är det rätt?
b)
Uträkning:
Fråga: Är det rätt?
c)
Uträkning:
Fråga: 1) I formelsamlingen hittade jag de två ovanstående formelerna för aktivitet. Jag tycker ju att dem borde ge samma svar?
2) Är det rätt att tiden ska anges i sekunder (om inget annat anges om det)? Och är jag för övrigt på rätt spår?
d)
Ingen aning hur jag ska börja och vore tacksam för en spark i rätt riktning....
a) Du verkar ha räknat rätt, men du anger svaret i helt fel tiopotens. Stora och små bokstäver spelar roll! Du har skrivit p. d v s pico, som motsvarar 10-12, men du menar P, d v s peta, som motsvarar 1015.
b) Är halveringstiden 30 år? Det ä r19 år sedan år 2000, inte 18, men det bör inte spela så väldigt stor roll. För övrigt samma kommentar som på fråga a.
c) 1) De båda formlerna ger samma svar om är tillräckligt litet. Om du läser Fy2 borde du ha lärt dig derivator i matten, så du ser att formel 2 är definitionen av derivatan, och formel 1 är derivatan. Använd formel 1 om du vill ha rätt svar. När jag stoppar in dina siffror i formel 1 får jag ett helt annat svar än det du fick (och jag räknade 2 ggr för säkerhets skull).
d) Antagligen har en exciterad Ba-137-kärna så kort halveringstid att den sönderfaller lika fort som den bildas. Vilken blir aktiviteten?
Tack för raka puckar och snabbt svar!
c) Jag fattar verkligen hur du kan få ett "helt annat svar". Jag får fortfarande samma svar på min miniräknare, och då har jag provat alla möjliga uppställningar för att försäkra mig om att jag inte gjort parantesmissar etc. Använder du verkligen samma siffror som mig? Vad får du för svar?
d) Om tiden kan "försummas" så borde t vara 0 --> A=0 ?
Men är N detsamma för en exciterad Ba-137 som för Ba-137?
c) 922741 plus en massadecimaler
d)
Om tiden kan "försummas" så borde t vara 0 --> A=0 ?
Vad menar du? Vem har pratat om att försumma tiden på d-uppgiften?
Jag gissar att det bildas en exciterad Ba-137-kärna varje gång en Cs-137-kärna faller sönder, med tanke på hur uppgiften är formulerad.
c) Så konstigt detta. Du måste ju använda ett annat värde på antingen T, N eller båda?
d) Du skrev "att kärnan har så kort halveringstid att den sönderfaller lika fort som den bilda". I min värld innebär det att om någonting sönderfaller omgående utan att knappt någon tid hinner gå så går t mot 0 typ?
Men är inte detta rätt tänkt så stoppar jag in halveringstiden för Ba-137, vilket google säger är 2,55 min. Här antar jag nu att N för Ba-137 är samma som för Cs-137 om det är som du säger att det bildas en Ba-137 varje gång enCs-137 sönderfaller. Allt detta ger -->
c)
Jag skulle använda halveringstiden T = 30.17 år och 365.25 dagar per år men oavsett så har du räknat rätt och svaret blir med dina värden:
d)
Cs-137 sönderfaller till metastabila Ba-137m som i sin tur sönderfaller till stabilt Ba-137. Frågan är väldigt märklig eftersom för att ta fram aktiviteten måste du veta mängden exakt vid tiden du är intresserad av. Mängden metastabilt Ba-137m är inte lika med mängden Cs-137 eftersom detta implicerar att aktiviteten hos Cs-137 alltid skulle vara sin egen aktivitet adderad med den för Ba-137m. Aktivitet är direkt proportionellt till mängden gammastrålning som preparatet sänder ut vilket så klart gör detta antagandet helt absurt.
Jag skulle fråga frågeställaren omedelbums.
Det jag sa var inte att det fanns lika mycket exciterat Ba som det fanns Cs, utan att varje gång en Cs-kärna sönderföl så att det bildas en Ba* så sönderfaller denna omedelbart. Akriviteten där Ba* skulle alltså vara samma som samma som sönderfallsaktivitieten för Cs,
Smaragdalena skrev:Det jag sa var inte att det fanns lika mycket exciterat Ba som det fanns Cs, utan att varje gång en Cs-kärna sönderföl så att det bildas en Ba* så sönderfaller denna omedelbart. Akriviteten där Ba* skulle alltså vara samma som samma som sönderfallsaktivitieten för Cs,
Ah... Wow. Så enkelt måste det vara. Jösses, vad dum man kan vara ibland. Riktigt snyggt!
Tack för alla svar! :)