1 svar
128 visningar
HaCurry 235
Postad: 10 aug 2021 17:17 Redigerad: 10 aug 2021 18:43

Råd om mastersprogram

Hej! det här är inte nog den typen av inlägg jag brukar skriva men många av er som brukar svara här tror jag har erfarenhet om avancerade studier vilket leder mig till att jag kanske kan få lite hjälp med min fråga, om inte åtminstone en startpunkt för mig att leta efter råd. Om jag har tur kanske jag nappar en fysiker!

Jag ska börja mitt sista år på kandidatprogrammet i fysik i Stockholms Universitet och ska då börja söka mastersprogram inför hösten nästa skolår.  Jag har att välja mellan mastersprogram i teoretisk fysik, experimentell fysik och bara fysik.  Mitt mål är att få forska i framtiden vilket kan vara bra att veta.

Jag gillar väldigt mycket den teoretiska aspekten av fysiken och tycker det är kul att lära sig nya teorier och modeller om världen men jag är ingen Einstein (var det där en pun?), jag är definitivt inte en av dom smarta i klassen och spenderar mycket mer tid på att förstå det jag håller på med än att hinna med uppgifterna.  Detta tror jag tyvärr är en stor nackdel eftersom man självklart måste vara bra på att problemlösa i fysik och ännu värre, det är inte en lika stor efterfrågan på teoretiska fysiker jämfört med experimentella fysiker i akademin. Så om man ska lyckas som en teoretisk fysiker så måste man väl ändå ha alla sina sidor täckta.

Å andra sidan har jag börjat gilla den statistika aspekten i experimentella fysiken och har börjat bli mer bekväm i att utföra experiment (när det annars var garanterat att jag antingen tog sönder något eller strulade till något med datainsamlingen), jag gillar även också att man på något sätt kommer närmare fysiken och kan se fysiska fenomen och verkligen få hålla på med det. Jag kan definitivt säga att det som motiverar mig är att få se naturens skönhet (ja jag vet, väldigt klyschigt).

Men samtidigt älskar jag känslan när man förstår en teori, modell eller koncept och även om jag inte är bäst på att lösa problem så känns det alltid bra när man lyckas få till det. Jag tror det också ligger i att jag verkligen gillar matematik och har inget emot mer abstrakt matte i mitt liv.

Nu vet jag att det är nog inte rätt ställe att fråga det här, men det kan vara lite kul och givande att bolla lite tankar, idéer och erfarenheter ni har haft! 

 

EDIT: stavfel

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 10 aug 2021 22:58 Redigerad: 10 aug 2021 23:13

Jag är en blivande tvåa på teknisk fysik (och en blivande trea på bioteknik, men det är mindre relevant), så jag talar inte av erfarenhet här riktigt.

Du kan ju berätta mer specifikt vilka kurser/koncept du talar om här, det skulle vara lättare att förstå då. Tex vilka teoretiska aspekter menar du att du gillar?

Du menar alltså experimentell fysik programmet som heter beräkningsfysik? 

Det kanske är lite naivt att tro, men är fysik då mittemellan teofys/berkfys vad gäller tillämpning/teori? Eftersom du (i alla fall just nu) verkar gilla båda sidor är det väl ett bra val?

Ett alternativ är att också checka in KTHs masterprogram, det finns väldigt många och som är specifikare än teoretisk fysik/fysik/brkfysik. Se speciellt programmet som heter teknisk fysik och dess fem spår. Har du platsgaranti hos SU?

https://www.kth.se/utbildning/master-magisterutbildning/master-och-magisterutbildning-1.709

Du kommer ju få ännu fler intryck av kurserna det tredje året, speciellt från kandidatarbetet, så du kan ju avvakta lite till.

När jag hade svårt att välja program så satte jag poäng 1-5 på alla kurser på båda program och tog ett genomsnitt för att se vilket program som var bäst. Standardavvikelsen borde vara liten, enligt mig. Du kan också sätta en konfidens score om hur säker du är på din poäng (det går ju egentligen aldrig att veta innan man gått en kurs), sedan mulitplicera med poängen och sedan genomsnitta. Om det är en fortsättningskurs på en kurs du gillat så är du säkrare till exemepel.

Jag känner en forskare inom teoretisk fysik (som dock inte verkar i Sverige) som säger ungefär det du redan hört. Det är konkurrens i teoretisk fysik/matematisk fysik forskningsområdet; det finns inga "low hanging fruits" längre. Man behöver ha omfattande kunskaper erfarenhet innan man kan bidra, och behöver ha tur att fråga rätt frågor, samarbeta med rätt forskare osv.

Svara
Close