Prov imorn, svara snabbt
Man har berett en vattenlösning av ättiksyra med totalkonc. 0.1 M. Vid en analys visade det sig att lösningens [H3O+] var 1.34*10^-3. Beräkna syrakonstanten Ka för ättiksyra.
Hur långt har du kommit?
Tänk att "totalkoncentration" innebär koncentrationen före protolys.
Jag vet hur man gör med Ka då man tar tabellen och så vidare. Men jag undrade mest över om plaseringarna i tabellen. I frågan står det totalkonc. vilket jag antog var den vanliga konc. eftersom jag ser i svaret att den var konc. före jämnvikt. Men sedan befinner sig [H3O+] konc. vid jämnvikt och inte i start. Ville bara få det förklarat.
Jag vet inte om jag tolkar din fråga rätt,
men totalkoncentrationen är den koncentrationen före jämvikten och [H3O+] är koncentrationen vid jämvikt. Precis som du säger.
Totalkoncentrationen är somsagt koncentrationen före protolysen, alltså före jämvikten ställt in sig. När reaktionen sedan snabbt sätter igång kommer det att i det här fallet bildas oxoniumjoner för att ättiksyra är en svag syra. När ättiksyran reagerat med vatten kommer oxoniumjoner att bildas och det är vid jämvikten oxoniumjonerna bildas och därmed sätter man [H3O+] efter jämvikt.
Visa hru du har räknat, så kan vi se om det stämmer eller inte. Vid jämvikt kommer koncentrationen av ättiksyra vara 0,1-x mol/dm3 och [H3O+] = [Ac-] = x. Du kan beräkna x med hjälp av pH-värdet.