Protolysreaktion
Är det bara med tillsättandet av mer vatten som detta händer. Dvs att reaktionen ökar åt samma håll som förändringen skedde. För med mer vatten, blir det mer reaktant och då enligt Chateliers princip borde reaktionen gå åt det hållet som motverkar förändringen. Dvs åt höger, för att minska mängden vatten? Så brukar det alltid vara men inte i det här fallet?
Splash.e skrev:Är det bara med tillsättandet av mer vatten som detta händer. Dvs att reaktionen ökar åt samma håll som förändringen skedde. För med mer vatten, blir det mer reaktant och då enligt Chateliers princip borde reaktionen gå åt det hållet som motverkar förändringen. Dvs åt höger, för att minska mängden vatten? Så brukar det alltid vara men inte i det här fallet?
Koncentrationen av vattet ändras inte av att man tillsätter mer vatten till en utspädd vattenlösnning, den är fortfarande ungefär 55 mol/dm3, däremot halveras koncentrationen av ättiksyra.
Smaragdalena skrev:Splash.e skrev:Är det bara med tillsättandet av mer vatten som detta händer. Dvs att reaktionen ökar åt samma håll som förändringen skedde. För med mer vatten, blir det mer reaktant och då enligt Chateliers princip borde reaktionen gå åt det hållet som motverkar förändringen. Dvs åt höger, för att minska mängden vatten? Så brukar det alltid vara men inte i det här fallet?
Koncentrationen av vattet ändras inte av att man tillsätter mer vatten till en utspädd vattenlösnning, den är fortfarande ungefär 55 mol/dm3, däremot halveras koncentrationen av ättiksyra.
Är det därför enbart för den här typen av protolysreaktioner. Där det är i vatten. Om det tex hade varit
H2+I2 som i en jämviktsreaktion blir 2HI då leder väl ökad I2 till att det förskjuts till höger, och det bildas med 2HI?
Om du menar det som jag tror att du menar, så har du rätt.