Protolysgrad
I min kemibok står det att protolysgraden ökar med ökad utspädning, hur kommer det sig? För man gör ju en stark syra svagare genom att späda ut den. Eller har det något med att göra att starka syrors protolys inte betraktas som en jämviktsreaktion?
I min kemibok står det att protolysgraden ökar med ökad utspädning, hur kommer det sig? För man gör ju en stark syra svagare genom att späda ut den. Eller har det något med att göra att starka syrors protolys inte betraktas som en jämviktsreaktion?
Det har väldigt mycket att göra med att starka syrors protolys inte ÄR en jämvktsreaktion.
Okej. Medan hos svaga syrors protolys gäller le chateliers princip, och påfyllnad av vatten i VL leder till mer produkt i HL? Alltså högre protolysgrad. Så om jag späder ut ättiksyra i vatten kommer den bli surare?
Nej, mindre sur, men inte så värst mycket mindre sur.
Men ökad protolysgrad innebär väl flera bildade joner, alltså mer oxoniumjoner och surare lösning?
Sätt in siffrorna i uttrycket för syrakonstanten och räkna, så ser du att det blir mindre surt, men bara lite mindre surt. Det blir fler joner, men inte tillräckligt många för att kompensera den ökade volymen.