Protolyserade aminosyrors laddningar
Frågan jag fastnat på ser ut enligt följande:
Eftersom aminosyran har vandrat mot pluspolen borde den ha en negativ laddning. Enligt facit är aminosyran i fråga asparaginsyra. Men jag förstår inte hur den kan få en negativ laddning vid pH=6? Rimligen bör både karboxylgruppen och aminogruppen ha tagit upp vätejoner - men det hade ju gett +1 i laddning, vilket hade gett ett annat resultat? Var ligger felet?
Eckerström skrev:Frågan jag fastnat på ser ut enligt följande:
Eftersom aminosyran har vandrat mot pluspolen borde den ha en negativ laddning. Enligt facit är aminosyran i fråga asparaginsyra. Men jag förstår inte hur den kan få en negativ laddning vid pH=6? Rimligen bör både karboxylgruppen och aminogruppen ha tagit upp vätejoner - men det hade ju gett +1 i laddning, vilket hade gett ett annat resultat? Var ligger felet?
Jag slog upp pKa-värdet för sidokedjan på aspariginsyra på engelska Wikipedia, det är 3,90. När pH är högre än pKa är det mer än hälften av syran som är protolyserad (-COO- i stället för -COOH) så det är helt korrekt att den är negativt laddad.
Då är jag med. Tack för hjälpen!
Vid pH 6 har asparginsyrans sidokedja laddningen -1 (den karboxylgruppen är protolyserad), aminogruppen +1 (tagit upp en proton) och karboxylgruppen som är gemensam för alla aminosyror -1 (också den potolyserad). Och aminosyrans laddning blir summan av alla laddningar.