Protolyserad och negativ
Asparaginsyra har en R-grupp med syra egenskaper. Vad innebär det att "vid pH 7 är R-gruppen hos de sura aminosyrorna oftast protolyserad och negativt laddad"?
naturnatur1 skrev:Asparaginsyra har en R-grupp med syra egenskaper. Vad innebär det att "vid pH 7 är R-gruppen hos de sura aminosyrorna oftast protolyserad och negativt laddad"?
Vid pH = 7 har väteatomen som sitter på karboxilgruppen "lossnat", så den delen är -COO-, inte -COOH.
Är det att den exempelvis reagerar med vatten och då den gör det så kommer aminosyran agera som syra och därmed avge ett väte som medför att aminosyran kommer bli -COO- och det är det man menar med att den blir negativ?
Om det är en aminosyra med bas egenskap kommer den istället uppta och bli positiv, blir det bara -COOH+?
Nej, om det är en basisk aminosyra så innehåller R-gruppen i stället en amingrupp, som kan ta upp en proton.
Ja, alltså blir den väl positiv?
-COOH+ ?
Nej, det finns ju ingen karboxylgrupp i R-gruppen o en basisk aminosyra (och en sådan skulle inte kunna bli positiv). I stället är det en amingrupp som tar upp protonen. I till exempel lysin är R-gruppen -C4H8-NH2. Amingruppen tar upp en proton, så att det blir -C4H8-NH3+. Då har amingruppen förvandlats till en ammoniumgrupp.
Tack!