protolys
Hej, hade en fundering varför karboxylsyror delvis protolyseras i vatten (svag syra)?
itter skrev:Hej, hade en fundering varför karboxylsyror delvis protolyseras i vatten (svag syra)?
Menar du en merinnehållsrik förklaring än "för att de är svaga syror"?
Smaragdalena skrev:itter skrev:Hej, hade en fundering varför karboxylsyror delvis protolyseras i vatten (svag syra)?
Menar du en merinnehållsrik förklaring än "för att de är svaga syror"?
Ja, förstår inte uttrycket att det delvis protolyseras i vatten. Varför bara delvis?
För att det handlar om jämvikter. Reaktionen åt ena hållet år lika fort som reaktionen åt andra hållet.
Är det så med alla karboxylsyror eller protolyseras t.ex metansyra lättare än etansyra?
Alla karboxylsyror är svaga, men metansyra (myrsyra) är starkare än etansyra (ättiksyra) som är starkare än propansyra (propionsyra).
Okej så i detta fallet, vad innebär att det sker en ofullständig protolys av karboxylsyror?
Att bara en del av karboxylsyra-molekylerna reagerar med vattnet, att det finns både (t ex) ättiksyra och acetatjoner i en vattenlösning av ättiksyra - och oxoniumjoner.
Är alla karboxylsyror "svaga" syror, även metansyra? Och jag förstår inte varför de bara delvis protolyseras i vatten, det sker ju en förskjuten jämvikt åt vänster i en protolys reaktion med t.ex ättiksyra?
Ja, alla karboxylsyror är svaga syror.
Om man vill ha en förklaring till varför karboxylsyrorna är syror beror det på att karboxylatjonerna är resonansstabiliserade och därmed mer stabilare än utan resonansen. Om man vill ha en förklaring till varför karboxylsyrorna är svaga syror bör man läsa kemi på universitetet.