0 svar
223 visningar
felci20 23
Postad: 13 feb 2021 14:01

Proteinsyntesen

Hej! 

Skulle verkligen behöva lite hjälp med någon som är lite kunnig om proteinsyntesen som är villig att läsa min text som jag har skrivit om den. Har prov på genitik om några dagar och vill verkligen ha lite feedback på den om vad som stämmer och vad jag kan lägga till för att få så bra som möjligt. 

Är öppen för all kritik! 

 

Dna kan ge upphov till ett protein med hjälp av proteinsyntesen, det är kvävebaserna i dna som kodar för en speciell aminosyra som sedan bildar ett protein som har en speciell funktion i kroppen. 

  Det första som sker är en transkription, först så måste DNA - molekylen  öppnas upp så att kvävebaserna som sitter i baspar lossnar från varandra och så att de två strängarna i dna lossnar från varandra så att det går att kopieras. Då kommer ett enzym in som heter dna-polymeras och fäster sig till DNA och så öppnas molekylen upp. Enzymet kommer även att bilda mRNA med hjälp av nukleotider i cellkärnan. RNA kopierar DNA molekylens kvävebaser så att det bildar motsvarande kvävebas på mRNA. Varje bastripplet i DNA motsvarar ett kodon i mRNA, så om dna har en bastripplet som lyder CGA så kommer mRNA att sätta dit GCU. 

    När mRNA har kopierat en hel gen i DNA så tar sig mRNA ut ut cellkärnan genom porer ut i cytoplasman där ribosomerna finns, och det är där som proteinet tillverkas. 

   Translationen börjar med att mRNA fäster sig på ribosomen och blir avläst, det börjar med ett startkodon. Varje kodon blir avläst och till då kommer tRNA som bär på motsvarande antikodon samt en aminosyra, så varje kodon kodar alltså för en aminosyra som tRNA bär på. tRNA fäster sitt antikodon till mRNAS kodon och där har vi en aminosyra på plats, sedan kommer ribosomen att fortsätta läsa av och tRNA kommer fortsätta att fästa antikodon och aminosyror tills att det kommer till stoppkodon och då har vi ett helt protein klart.

Svara
Close