Proteinsyntes
Hej,
Jag går i 9:an och just nu håller jag på med ett hemprov i genetik. Jag är lite förvirrad över en uppgift som handlar om protein och undrar om någon hade kunnat hjälpa mig förstå processen lite bättre.
Uppgiften lyder: beskriv Hur det går till i hela processkedjan när PROTEIN bildas! (Några ledord: DNA, aminosyror, Golgiapparat, cellmembran)
Än så länge har jag skrivit ner:
”Det första som händer är att en kopia av DNA:t görs, så kallat RNA. Denna kopia förflyttas sedan från cellkärnan till ribosomerna som är några sorts organeller som befinner sig i cellplasman. Där bildas de proteiner som cellen behöver, vilket sker genom att aminosyrorna placeras i den ordningen som RNA:t visar.”
Stämmer denna beskrivning än så länge? Hur kan jag utveckla min förklaring?
Mvh Tindra
Hej Tindra!
Till att börja med så är proteinsyntesen en process i cellen som tillverkar proteiner och inget annat. Jag brukar generellt sätt dela in proteinsyntesen i tre olika steg, vet inte hur ni brukar göra. Men hela processen består av transkription, translation och efter translation.
Transkription
Ett enzym (RNA-polymeras ||) binds till ett specifikt ställe på ena delen av DNA-helix. DNA-molekylens strängar kommer då att dela på sig och enzymet kommer sedan förflytta sig längs med den ena strängen och kommer därpå skapa en så kallad komplimenterande RNA-sekvens som du kanske mer känner till som mRNA (meddelandeRNA).
Translationen
Du känner sedan tidigare till att människan använder 20 olika aminosyror. Dessa motsvaras av så kallade bastripletter (kodon som består av tre kvävebaser på följd efter varandra) i mRNA-molekylen. Aminosyrorna transporteras senare vidare till ribosomerna m.h.a tRNA (transportRNA) Translationen sker sedan på ribosomens yta. Där kommer något som kallas för polypeptid att bildas som är en kombination av olika aminosyror. Denna ter sig i en sekvens som styrs av mRNA-molekylen.
Efter translationen
Sekvensen av aminosyrorna i proteinet är den avgörande faktorn för hur proteinet sedan ska vecka sig och strukturera sig. Det finns en rad olika veckningsstrukturer men de lämnar jag därhän. Denna veckningsprocess som jag pratar om fungerar tack vare ett "hjälpprotein" som kallas för chaperoner. Veckningen är en process som går mycket fort och man skulle kunna säga att chaperonernas uppgift är att verka som plastikkirurger. De ska göra om de protein som blir "missbildade".
Det är många proteiner som genomgår andra förändringar efter translationen men de lämnar jag också därhän eftersom jag tror att det är lite väl komplicerat. Hoppas att du förstod detta någorlunda.
Några frågor så är det bara att skriva!
MVH
Tack så mycket!! Förstår mycket bättre nu :)