1 svar
81 visningar
naturar3 behöver inte mer hjälp
naturar3 297
Postad: 4 apr 2022 21:46

Protein i sjögurka, evolution

Nyligen hittade forskare ett protein (lectin) hos sjögurkor. Proteinet dödar malariaparasiten och man hoppas att upptäckten så småningom ska kunna leda till en ny medicin mot malaria. Sjögurkor är organismer som lever i havet. De riskerar därför inte att drabbas av malariaparasiten.

Ge en trolig förklaring till att sjögurkan ändå producerar detta protein!

Jag kommer inte på några rimliga svar för denna..

Vilken del av evolutionen kan jag förknippa detta med?

mag1 9455
Postad: 5 apr 2022 22:08

Inom biologin finns det liknande egenskaper/gener/funktioner i arter som inte alls är (när)besläktade. Förslag att fundera vidare på, och koppla till evolutionen kan vara*

Även om inte sjögurkan riskerar att drabbas av malariaparasiten, har detta lectin utvecklats. Så någon nytta har sjögurkan av proteinet, finns det något liknande "mål" som sjögurkan utsätts för i sin naturliga miljö?

En molekyl, som lectinet, utvecklas i en miljö för att fylla en funktion/behov i denna miljö, t.ex. interagera med en viss typ av polysackarid (lectiner är kolhydratbindande proteiner). Och polysackarider finns bundna på bl.a. celler, men precis hur dessa polysackarider ser ut skiljer sig mellan arter. Och hur dessa polysackarider ser ut har också utvecklats och förfinats under evolutionen, och liknande funktioner/strukturer har uppstått i olika icke-besläktade arter.

Liknande funktioner (t.ex. kolhydratbindande) har uppstått flera gånger under utvecklingen, men resultatet behöver inte vara det samma, en variant binder en typ av kolhydrat på en av de egna cellerna, en annan variant binder till andra celler för att fånga föda etcetera.

Svara
Close