Protein i kvartärstruktur
Hej igen,
Jag har fått en fråga som lyder;
"I vilka steg sker proteinsyntesen? Beskriv vad som sker i de olika stegen från DNA till färdigt protein (kvartär struktur)"
Jag har skrivit om transkriptionen, splitsning av icke-kodat RNA, samt en hel del om translationen. Min fråga är väl egentligen bara om den bindning av aminosyror som "kommer ut" från ribosomen efter att en release factor har bundit till sitt stoppkodon är ett protein i sin primärstruktur? Och kan man kalla dem för polypeptider, eller det är inte samma sak? (Boken säger bara att det bildas ett protein).
Dock vet jag inte riktigt hur det ska bli till en kvartärstruktur, men jag läste någonstans att det finns ett så kallat "hjälp-protein"? som gör att de blir till sina respektive strukturer. Är det den som gör proteinet till en kvartärstruktur, eller är jag helt ute och cyklar?
Under translationen, när den första delen av proteinet (N-terminalen och efterföljande del) bildas sticker från ribosomen, påverkas aminosyraresterna i den utstickande "protein snutten" av sin omgivning, och aminosyraresterna påverkar och påverkas av varandra. Det uppstår attraherande krafter mellan olika aminosyrarester, och repellerande (frånstötande) krafter mellan andra, och beroende på vilken aminosyrarest det är uppstår även dessa krafter mellan sidokedjan och cellens insida. Sammantaget gör dessa krafter att proteinet börjar veckas, och genom proteinveckningen uppstår proteinets struktur.
För vissa proteiner sker detta i princip under translationen, så att när release-factor avstannar translationen lossnar proteinet från ribosomen, redan nästan helt färdigveckat.
Andra proteiner är mindre färdigveckade när de lämnar ribosomen, och kan först frigjorda från ribosomen väckas färdigt.
Ytterligare andra proteiner translateras av ribosomer som är bundna till det endoplasmatiska retiklet, och proteinet kan då veckas i/vid membranet, och bilda ett veckat membranprotein (som då sitter i detta membran).
Och andra proteiner behöver assistans för att veckas på rätt sätt, och proteiner som chaperoner hjälper till med detta - det är nog dessa som kallades "hjälp-proteiner".
Varje protein har sin unika aminosyrasekvens, och denna sekvens ger en unik kombination av dessa attraherande/repellerande krafter, vilket gör att proteinveckningen även den blir unik, men det finns gemensamma drag. Övergripande brukar man säga att informationen om hur ett protein skall kunna veckas korrekt, finns i det proteinets sekvens, enligt principen där steget innan leder till nästa, så som i:
primärstruktur => sekundärstruktur => tertiärstruktur => kvartärstruktur
Och proteiner är på ett sätt en polypeptid, rent kemiskt stämmer detta, men när polypeptiden blir längre än 100 aminosyrarester motsvarar det, vad man brukar kalla protein.