Produktion för etanol/dryck etanol på naturligt vis
Hej! Jag håller på att skriva om hur man producerar etanol på naturligt vis genom bl a jäsning och sedan destillering, och jag vet exempelvis att i slutet av destillations processen får man en 96 procentig etanol i destillatet. Jag undrar om det är den etanolen som är kvar i destillatet som används till drycker med alkohol, eller om etanolen behöver gå igenom andra processer innan människan kan konsumera den.
Tacksam för all hjälp!
Hej!
Jästa drycker går bra att dricka direkt eller efter t.ex. filtrering. När man vill få en högre alkoholkoncentration destilleras etanolen, som på så vis separeras från vatten och andra ämnen som finns i den jästa drycken. Resterna kan vara fruktrester, eller rester av korn, samt små ämnen som jästsvamparna har levt av eller bildat som restprodukter.
Vid destillering fås som du skrev en högre alkoholkoncentration, och vid vanlig destillation kan inte en högre etanolkoncentrationen än 96% fås. Resterande 4% är vatten. Detta vatten är blandat med etanolen och vid 96% etanolkoncentration så beter sig etanolen och vattnet lika dant under destillationen. Därför kan inte etanolen separeras från de resterande 4% vatten. Upp till 96% beter sig etanol och vatten lite annorlunda, genom att etanolen har en lägre kokpunkt, vilket är det som används under destillationsprocessen.
Så vid 96% etanolkoncentration finns det 4% vatten kvar, och det kan vi konsumera - förstås efter att etanolen spätts med mera vatten. För 96% etanol är på tok för koncentrerat för att vi skall kunna dricka det.
Det går att få nästan helt ren etanol, 99,5% men det kräver tillsatser av lösningsmedel - men denna kan vi inte dricka då de tillsatta lösningsmedlen är giftiga (till och med mer giftiga än etanolen, som faktiskt är giftig den med).
Så för att få en lägre alkoholkoncentration späder man etanolen med vatten?
Precis, efter destillation kan etanolkoncentrationen maximalt bli 96%, men den brukar vara lägre. Och för den alkohol som säljs späds etanolkoncentrationen ner genom tillsats av vatten, med eller utan smakämnen.
Tack för dina svar! Nu undrar jag dock om alkoholkoncentration och alkoholhalt är samma sak?
Alkoholhalten brukar anges i volymprocent (d.v.s. hur stor del av vätskans volym som är alkoholen). Den kan även anges i viktprocent (d.v.s. hur stor del av vätskans vikt som är etanol). Dessa skiljer sig lite då alkoholens densitet är lägre än vatten.
Alkoholhalten är ett sätt att ange etanolkoncentrationen, som dessutom är mer alldagligt än att ange koncentrationen i t.ex. mol/liter.