6 svar
234 visningar
Cool123 behöver inte mer hjälp
Cool123 186
Postad: 2 maj 2020 09:04

Procenträkning

Jag har en fråga som jag inte riktigt förstår och den lyder såhär:

I röd mjölk finns det 3% fett och i lätt mjölk finns det 0,5% fett. Vilket eller vilka av följande påståenden stämmer?

a) Det är 2,5% mer fett i röd mjölk

b) Det är 16,6% mer fett i röd mjölk

c) Båda alternativen är fel

Jag vet att det inte är a eftersom det är en ökning med 2,5 procentenheter och inte procent. Därför trodde jag att det var b som var rätta svaret och min uträkning var såhär, 0,5/3=0,16*100 = 16,6%. Tydligen är båda alternativen fel, men förstår inte riktigt hur jag har tänkt och varför det är fel. Tacksam för hjälp!!!

Mega7853 211
Postad: 2 maj 2020 10:03

Du har inte räknat ut hur mycket högre fetthalten är, utan istället hur stor andel 0,5% är av 3%.

Börja med att räkna ut hur många %-enheter högre fetthalten är i röd mjölk. Jämför sedan denna skillnaden med fetthalten i lättmjölk.

Cool123 186
Postad: 2 maj 2020 10:17
Mega7853 skrev:

Du har inte räknat ut hur mycket högre fetthalten är, utan istället hur stor andel 0,5% är av 3%.

Börja med att räkna ut hur många %-enheter högre fetthalten är i röd mjölk. Jämför sedan denna skillnaden med fetthalten i lättmjölk.

Okej så du menar istället att jag ska göra såhär: 3-0,5=2,5 procentenheter. 2,5/0,5=5. 5*100=500. Är detta rätt tänkt, isåfall är det alltså 500 % mer fett i rödmjölken än i lättmjölken. Hur vet man vid vilka tillfällen man ska räkna ut förändringen och sen dividera istället för att dividera de två talen direkt med varandra från början?

Skaft 2373 – F.d. Moderator
Postad: 2 maj 2020 10:34
Cool123 skrev:

Okej så du menar istället att jag ska göra såhär: 3-0,5=2,5 procentenheter. 2,5/0,5=5. 5*100=500. Är detta rätt tänkt, isåfall är det alltså 500 % mer fett i rödmjölken än i lättmjölken. Hur vet man vid vilka tillfällen man ska räkna ut förändringen och sen dividera istället för att dividera de två talen direkt med varandra från början?

Du kan dividera dem direkt också: 3/0.5 = 6. Sen gäller det bara att komma ihåg att det här är en förändringsfaktor, och för att läsa ut den procentuella förändringen ur en sån måste man kolla på skillnaden mot talet 1 (som motsvarar noll förändring). T.ex:

Förändringsfaktorn från 30 till 30 är 30/30 = 1, vilket är 0 ovanför 1. Ökningen är alltså 0*100 = 0 %.

Förändringsfaktorn från 30 till 45 till 45/30 = 1.5, vilket är 0.5 ovanför 1. Ökningen är alltså 0.5*100 = 50 %.

I ditt fall är förändringsfaktorn 6, vilket är 5 över 1. Ökningen är alltså 5*100 = 500 %.

(Och ett exempel med minskning: Förändringsfaktorn från 30 till 25 är 25/30 = 0.8333... vilket är ungefär 0.17 under 1. Minskningen är alltså ungefär 0.17 * 100 = 17 %.)

Det svåraste är nog att hålla rätt på vad som ska delas med vad: Man ska dela på det man jämför mot. När man har ett pris med ett gammalt och ett nytt värde, vill man oftast jämföra det nya mot det gamla värdet. Dvs, hur många procent har priset ändrats jämfört mot vad det kostade förut. Man tar alltså nytt värde / gammalt värde.

I det här fallet undrar vi hur mycket mer fett det är i röd mjölk jämfört mot lättmjölken, och därför delar vi på lättmjölkens fetthalt.

Cool123 186
Postad: 2 maj 2020 11:02
Skaft skrev:
Cool123 skrev:

Okej så du menar istället att jag ska göra såhär: 3-0,5=2,5 procentenheter. 2,5/0,5=5. 5*100=500. Är detta rätt tänkt, isåfall är det alltså 500 % mer fett i rödmjölken än i lättmjölken. Hur vet man vid vilka tillfällen man ska räkna ut förändringen och sen dividera istället för att dividera de två talen direkt med varandra från början?

Du kan dividera dem direkt också: 3/0.5 = 6. Sen gäller det bara att komma ihåg att det här är en förändringsfaktor, och för att läsa ut den procentuella förändringen ur en sån måste man kolla på skillnaden mot talet 1 (som motsvarar noll förändring). T.ex:

Förändringsfaktorn från 30 till 30 är 30/30 = 1, vilket är 0 ovanför 1. Ökningen är alltså 0*100 = 0 %.

Förändringsfaktorn från 30 till 45 till 45/30 = 1.5, vilket är 0.5 ovanför 1. Ökningen är alltså 0.5*100 = 50 %.

I ditt fall är förändringsfaktorn 6, vilket är 5 över 1. Ökningen är alltså 5*100 = 500 %.

(Och ett exempel med minskning: Förändringsfaktorn från 30 till 25 är 25/30 = 0.8333... vilket är ungefär 0.17 under 1. Minskningen är alltså ungefär 0.17 * 100 = 17 %.)

Det svåraste är nog att hålla rätt på vad som ska delas med vad: Man ska dela på det man jämför mot. När man har ett pris med ett gammalt och ett nytt värde, vill man oftast jämföra det nya mot det gamla värdet. Dvs, hur många procent har priset ändrats jämfört mot vad det kostade förut. Man tar alltså nytt värde / gammalt värde.

I det här fallet undrar vi hur mycket mer fett det är i röd mjölk jämfört mot lättmjölken, och därför delar vi på lättmjölkens fetthalt.

Ok, tack! Kan man räkna på det sättet jag gjorde eller skulle du rekommendera ditt sätt?

Skaft 2373 – F.d. Moderator
Postad: 2 maj 2020 11:19

Det går fint att göra som du gjorde. Förändringsfaktorer är bra att kunna, men det kommer nog återkomma.

Cool123 186
Postad: 2 maj 2020 12:07
Skaft skrev:

Det går fint att göra som du gjorde. Förändringsfaktorer är bra att kunna, men det kommer nog återkomma.

Okej, tack så mycket för hjälpen!

Svara
Close