Problem med att tolka en titreringskurva och beräkna massa
Jag har titrerat Citrullinmalat med NaOH och har problem med att tolka kurvan. Syftet är att ta fram ekvivalenspunkten/ekvivalenspunkterna för att beräkna massan på Citrullinmalat. Problemet är att jag inte riktigt vet hur jag ska göra. Detta är för mitt gymnasiearbete.
Detta är kurvan jag har lyckats plotta. Jag använde en pH-mätare och en droppräknare för att beräkna pH respektive volymen tillsatt NaOH.
Jag tror att det finns två ekvivalenspunkter. Den ena ligger vid pH 7,5 och den andra vid pH 11,4. Stämmer detta?
Vid ekvivalenspunkt 1 är .
Vid den andra ekvivalenspunkten, så vet jag inte riktigt vad förhållandet mellan NaOH och Citrullin är. Är det 2n(NaOH)=n(Citrullin)?
Är det konstigt att ekvivalenspunkterna ligger så nära varandra? Till första ekvivalenspunkten går det åt 6,6 ml NaOH och till den andra går det åt 9,4 ml NaOH.
Är det möjligt att beräkna massan på Citrullinmalat utifrån denna graf?
Jag tänker så här; Det som titreras i grafen är Citrullin. Malat borde inte ha någon påverkan på titreringen då den är redan protonerad. Därför borde n(NaOH)=n(Citrullin). Koncentrationen på NaOH är känd ( n(NaOH)=0.0998 Molar ). Då kan jag sätta:
M(Citrullinmalat)=309 g/mol
m(Citrullinmalat)= x+y (massan på citrullin är x och massan på malat är y)
Här fastnar jag. Kan jag komma vidare på något sätt och lösa massan på x och y genom denna graf?
Jag var tvungen att googla vad "citrullinmalat" är för något och det är tydligen något kosttillskott som innehåller en blandning av citrullin och malat. Frågan är ifall det är en blandning av bägge ämnena eller är de förenade rent kemiskt via en peptidbindning?
Problemet här är väl att både citrullin och äppelsyra/malat har syrabasegenskaper och existerar i jämvikt i lösningen. Det är ganska klurigt att titrera en blandning av två syrabaspar. Är det här en etablerad metod eller något som du har kommit på själv?
Enligt kosttillskotten jag har använt är det 98-100% "Citrullinmalat". Förhållandet mellan Citrullin och malat är okänt och jag vill ta reda på det. Metoden är inte etablerad. Detta är något jag kommit på själv. Huvudfrågeställningen i mitt gymnasiearbete är huruvida syra- och bastitreringar är en bra metod för att undersöka massförhållandet mellan Citrullin och malat i Citrullinmalats-produkter. Vad en peptidbindning är förstår jag inte riktigt.
Om du studerar strukturformlerna för både citrullin och malat (äppelsyra) ser du att de har både aminogrupper och karboxylgrupper. En aminogrupp hos citrullin kan reagera med en karboxylgrupp hos malat/äppelsyra och bilda en peptidbindning. Det liknar hur två aminosyror kan reagera och bilda en dipeptid, men ”citrullinmalat” är ingen dipeptid eftersom äppelsyra inte är en aminosyra.
Problemet är alltså att vi inte vet ifall du har ett eller två ämnen i lösningen. Innehållsförteckningen gör det troligt att det skulle vara en förening (dvs ett enda ämne), men jag skulle inte lite på den i detta sammanhang. Om det nu kan vara olika förhållandena mellan ämnena måste det ju vara ”fritt” malat och ”fritt” citrullin som finns i produkten.
Överlag är det som sagt svårt att titrera en blandning av svaga syror och deras korresponderande baser. Det uppstår flera olika jämvikter i lösningen som gör det svårt att intuitivt se vilken ekvivalenspunkt som hör ihop med vilket ämne. Om man titrerar en blandning av en stark syra och en svag syra blir situationen en annan eftersom den starka syran titreras först. Nu har du två svaga syror som titreras samtidigt.
Tack för det intressanta svaret. Mycket givande! :). Ska skriva om detta i diskussions delen.