3 svar
3731 visningar
MrsP 6 – Fd. Medlem
Postad: 28 okt 2020 15:56

Potentiella mikrober i Pasteurs experiment

Hej allesammans!

Jag har gjort ett experiment hemma för att efterlikna Luis Pasteurs buljongexperiment som motbevisade uralstringteorin. Alla flaskor med buljongvätska har pastöriserats med innehållet och steriliserats innan.

Tydlig skillnad syns i mina flaskor och det har bildats som vita, spräckliga membran i de flaskor som kontaminerats av luften, tillika har de blivit lite mörkare i färgen runt omkring membranen. De förslutna flaskorna är klarare i färgen. Eftersom jag inte kan se de flesta bakterier med blotta ögat, utgår jag ifrån att det är mögelmycel jag ser som tillväxt, som bildats av mögelsporer i luften. 

Jag tycker det är lite intressant detta med fermentering, men jag lyckas inte förklara hur en eventuell fermenteringsprocess skulle kunna gått till - eller om det ens är möjligt?  Hur vet man det mer än att det luktar alkohol?Jag tänker att buljongtärningen jag använt innehåller höga halter av socker, salt och även jäsningsextrakt. (Saltet bör motverka bakterier till viss del, men socker och jäst är väl en perfect match?) Skulle det då ske en eventuell fermentering i den förslutna flaskan eller i den öppna? Eller har jag kokat bort dessa möjligheter innan vid pastöriseringen? 

mag1 9494
Postad: 2 nov 2020 22:34

Fermentering sker utan syre och oxidationen kan inte ske fullständigt (glukos kan t.ex. inte helt och hållet oxideras till CO2 och vatten. Istället bildas etanol som en slutprodukt).

Är ditt kärl förslutet kommer inte syre in...  Men samtidigt bildas bildas en del gas, du kanske kan se en tryckökning?

Buljongtärningar består nästan till hälften av salt så om vätskevolymen är liten blir salthalten för hög, vilket få organismer gillar. Tärningarna innehåller jästextrakt, som är steriliserade jästceller, som är döda och bidrar med massa näringsämnen som mikroorganismer behöver.

Hur tror du det kommer sig att du ser växt i form av ett membran på ytan och inte i hela flaskan, t.ex. som ett lager på botten?

Vid pastöriseringen skall det mesta som lever dö, så ja du kokade bort chanserna till liv och fermentering i de flaskorna.

MrsP 6 – Fd. Medlem
Postad: 2 nov 2020 22:45

Tack för så efterlängtad svar!

Dessvärre är frågan redan inlämnad, enligt min lärare var det möjligt att en ev. fermentering skedde i den öppna flaskan. 

Jag är däremot intresserad av detta och skulle ändå vilja förstå ett samband. Hur ser jag en tryckökning? Har vätskan då stigit? Tyvärr hittade jag föga information på nätet, och ännu mindre i läroboken. 

Bra fråga. Jag tycker liksom att det bildats ett kluster av härdar vid ytspänningen och såg heller ingenting nämnvärt på botten. 

mag1 9494
Postad: 3 nov 2020 10:32

Jag är däremot intresserad av detta och skulle ändå vilja förstå ett samband. Hur ser jag en tryckökning? Har vätskan då stigit? Tyvärr hittade jag föga information på nätet, och ännu mindre i läroboken. 

Tryckökningen skulle nog lättast ses med jäsrör (som vid alkoholfermentering) eller vid ett enstaka tillfälle mot slutet av fermenteringen då gas skulle pysa ut vid öppning av locket. Efter öppnandet kommer dock syre in så detta går att endast att göra en gång.

 

 

Bra fråga. Jag tycker liksom att det bildats ett kluster av härdar vid ytspänningen och såg heller ingenting nämnvärt på botten. 

Dels landar sporerna på ytan och de klarar av att flyta på ytan. Senare kan denna ytligare etablering av mögel sprida sig in i vätskan, om det inte är för hög saltkoncentration i vätskan. Om saltkoncentrationen är för hög i vätskan kan det ändå växa på ytan, då möglet flyter och om det kondenserar vatten där det blir det lite lägre saltkoncentration precis på ytan.

Svara
Close