4 svar
28 visningar
Gloson1 Online 291
Postad: 7 okt 22:42

Potentialvandring

Är det så att potentialen vid ett batteri alltid är batteriets spänning? Men gäller inte även att "potentialändringaena adderade är noll", och att man lägger till batteriets potential då man passerat detta? Betyder det att potentialen steget innan alltid måste vara 0?

Ex. Se 6v batteriet. Då jag passerat detta, adderar jag 6v till DEN POTENTIAL JAG haft steget innan, ELLER BLIR POTENTIALEN AUTOMATISKT BARA 6V?

sictransit 973 – Livehjälpare
Postad: 7 okt 22:45 Redigerad: 7 okt 22:47

Nu har du ingen jordreferens i ditt schema, men för frågan spelar det ingen roll. (Ofta har man en jordsymbol i sitt schema för att ha något att räkna mot/relativt. Typiskt är den batteriets minuspol, men ibland har man fler än ett batteri och ibland kan det vara rimligt att lägga den någon annanstans.)

Batteriet ökar potentialen (i ditt fall) med +6V från minus- till pluspol. Var den noll innan, blir den +6V efteråt. Var den något annat, säg -2V innan, så är den +4V efteråt.

Gloson1 Online 291
Postad: 7 okt 22:49

Men om jag ska gå en potentialvandring, kan jag starta med 6v (batterispänningen alltså) som utgångspunkt?

sictransit 973 – Livehjälpare
Postad: 7 okt 23:00 Redigerad: 7 okt 23:06

Det kan du göra, men potentialen i det batteriets pluspol kommer inte vara +6V givet den jordreferens jag satt ut i schemat nedan. Allt beror på hur du vandrar och vad du mäter relativt. Nu vet jag ju inte vad uppgiften säger, så det är svårt att svara.

Det viktigaste oavsett hur du vandrar är att det blir +/- noll när du är tillbaka.

Gloson1 Online 291
Postad: 8 okt 08:10

Tack så jättemycket :)

Svara
Close