Potatisbitars konsistens
Jag ska beskriva potatisbitars konsistens beroende på tid och lösning. Då är potatisbitarna antingen hårda eller mjuka tänker jag, men finns det något ord där emellan när det håller på att bli mjukare, samt är "hård" och "mjuk" rätt termer för en biologi laborations beskrivning av resultat, för orden "väldigt hård, hård, mellan, mjuk väldigt mjuk" känns inte som vetenskapliga termer.
När man föder barn så beskriver läkarna/barnmorskorna konsistensen hos livmodertappen som "som en nästipp" och "som en örsnibb" om jag inte minns fel.
För just potatis skulle jag kanske använda ordet "färdigkokt", dvs. när man precis kan sticka in en tandpetare utan att trycka hårt. Då kanske man kan säga "nästan färdigkokt", "mer än färdigkokt".
Bra förslag än så länge!
Du har nog inte så många potatisbitar att beskriva, och du kan då t.ex. jämföra alla bitar med en "obehandlad" bit potatis. Med jämförelser som mjukare eller hårdare, d.v.s. en relativ jämförelse mellan de olika potatisbitarna efter behandling i lösningarna, jämfört med konsistensen innan behandlingen. Eller kanske en skapa en egen skala 1-5, med "obehandlad" potatis någon stans i mitten av skalan.
Potatisbitarna utsattes för olika lösningar och tider, vilket förändrade konsistensen. Så man kan alltså skriva bredvid resultatet en skala?
Om du skall jämföra t.ex. hur konsistensen påverkades av lösningen, låter en skala som ett bra sätt att redovisa konsistensen. Sedan är det en smaksak vilken skala du vill använda.
okej, men jag antar att jag skriver en egen skala och lägger den bredvid alla resultat. På samma vis som man hade gjort med pH-skala antar jag eller?
Ja, du behöver beskriva skalan för den som kommer läsa din rapport, så att hen kan använda skalan och tolka dina resultat.