Potatis och bitsocker experiment
Hej.
Läser naturkunskap 2 och har ett experiment där jag ska dela en potatis och göra en urgröpning i mitten på båda halvorna och sen placera en bitsocker i ena halvan och observera detta under 24 timmar. Nu har ena halvan med sockerbiten lösts upp och lagt sig som ett skikt över den potatishalvan. Men vad är det egentligen som sker? Har lite svårt att förstå och förklara? Tänker att cellen (potatisen) löser upp sockerbiten med hjälp av vätska och sockret blir kvar som en liten pöl i potatisen? Någon som har en hypotes? Svårt att skriva en sammanfattning annars.
Har du tänkt på osmos?
Macilaci skrev:Har du tänkt på osmos?
Ja att vätska passerar cellmembranet.
Var det jag funderade på om potatisen avgav vatten så sockerbiten löstes upp. Men inte sockret så det blir kvar ihop med vatten på ytan på potatisen? Kan det vara rätt?
Det finns lite fukt på ytan av potatisen. När sockret löser upp sig i det vattnet, blir det en koncentrerad sockerlösning - mer koncentrerad än vad cellplasman inne i potatiscellerna är. Vattnet inne i cellen "vill" späda ut sockerlösningen utanför, så...
Smaragdalena skrev:Det finns lite fukt på ytan av potatisen. När sockret löser upp sig i det vattnet, blir det en koncentrerad sockerlösning - mer koncentrerad än vad cellplasman inne i potatiscellerna är. Vattnet inne i cellen "vill" späda ut sockerlösningen utanför, så...
Potatiscellerna avger vatten för att balansera lösningen? Och det bildas vatten i hålet på potatisen där sockerbiten var? Är det rätt?
vatten tränger ut till sockret men inte tillbaka?
Smaragdalena skrev:Ja.
Tack så mycket för hjälpen att klura.
så glad när jag förstår precis.