7 svar
843 visningar
omar123 behöver inte mer hjälp
omar123 7 – Fd. Medlem
Postad: 8 mar 2018 01:50

Polaritet vid självinduktion

Det här är egentligen inte en specifik uppgift jag har problem med, men jag har problem att förstå polaritet vid självinduktion. Jag förstår att om strömmen ökas kommer magnetfältet som bildas kring ledningstråden inducera en spänning över spolen som enligt Lenz lag ska ha polaritet så att den motverkar strömmen som orsakar magnetfältet. Borde inte då bilderna nedan byta plats? Jag vet att detta inte stämmer, men jag kan verkligen inte begripa varför.

Tacksam för all hjälp!

PeBo 540
Postad: 8 mar 2018 07:07

Jag ser tyvärr ingen bild alls.

omar123 7 – Fd. Medlem
Postad: 8 mar 2018 11:07

Konstigt, den var där när jag postade. Testar igen.

omar123 7 – Fd. Medlem
Postad: 12 mar 2018 03:30

Någon som skulle kunna försöka förklara? Har fortfarande inte lyckats förstå.

PeBo 540
Postad: 12 mar 2018 12:38

Det är faktiskt ganska logiskt. När strömmen ökar beter sig spolen som motståndet (åtminstone vad gäller polaritet -- dvs åt vilket spänningen är riktad), och när strömmen minskar (den vänstra bilden) beter den sig tvärtemot motståndet -- faktum är att den hjälper spänningskällan att driva strömmen genom motståndet.

omar123 7 – Fd. Medlem
Postad: 12 mar 2018 14:42

Det jag tänker mig är att en spänning över spolen som i den vänstra bilden kommer driva en ström från plus till minus genom spolen, vilket är i samma riktning som strömmen i kretsen. Borde inte detta få magnetfältet att öka i all oändlighet?

PeBo 540
Postad: 13 mar 2018 12:53

Det är en väldigt bra fråga faktiskt.

Man kan ställa sig samma fråga när man betraktar ett batteri som är kopplat med ett motstånd också -- bilden är densamma där -- det ser ut som att spänningen över motståndet driver en ström genom motståndet, vilket ger upphov till en spänning över motståndet som... och så kopplar man bort batteret och plötsligt går strömmen av sig själv genom kretsen och drivs av spänningen över motståndet den själv skapar av strömmen som går genom den.

Där nånstans inser man att man tänker fel.

Man kallar ibland spänningskällan i en sån där krets för "elektromotorisk kraft" (EMK) för att liksom beskriva att den är den enda aktiva komponenten, och allt annat är passivt. Den spänning du ser över spolen är dess reaktion på strömmen den utsätts för (i det här fallet förändringen av strömmen), och man måste välja om den är orsakad av komponenten (EMK) eller om den är en reaktion från komponenten (en passiv komponent).

omar123 7 – Fd. Medlem
Postad: 14 mar 2018 14:40

Hmm, jag kan inte säga att jag förstår det helt, men nu har jag i alla fall fått en ledtråd om i vilken riktning jag ska leta för att hitta mer information om detta. Jag ska läsa på om passiva/aktiva komponenter så kanske jag äntligen kan förstå mer grundläggande hur detta funkar.

Tack för hjälpen!

Svara
Close