polär
Jag tänkte att eftersom den vänstra syreatomen är bunden med 2 bindningar så dras av någon anledning Valenselektronerna till den extra mycket. Därför påverkar det hur stor laddningen är i den atomen och därmed sammanfaller de ej?
Men jag vet att laddningarna ej sammanfaller för de inte är symmetriska heller.
Skulle uppskatta en förklaring på varför den är opolär och lite kort om det funkar tack.
Borde det inte vara dubbelbindningar på båda ställena? Bilden är fel.
Molekylen kan tänkas se ut som på bilden men då i en sk resonansstruktur där man kan tänka att dubbelbindingen växlar mellan de två positionerna, med laddningsförskutningar som resultat, men i "medel" ritar man den med två dubbelbindingar. Du tänker alltså rätt utifrån bilden, men bilden är fel.
Engelska Wikipedia ger den här bilden: Det är mer än 8 elektroner runt svavelatomen eftersom den har plats för mer än 8 elektroner i sitt yttersta skal.
Okej, jag antar att bilden är fel. Men då säger jag att den inte är polär för att polerna inte sammanfaller, det är ingen dipol bindning mellan atomerna för att den ej är symmetrisk. Rätt ?
Smaragdalena skrev:Engelska Wikipedia ger den här bilden: Det är mer än 8 elektroner runt svavelatomen eftersom den har plats för mer än 8 elektroner i sitt yttersta skal.
I kemi 1 ska vi bara anta att 8 är max. Så har jag blivit tillsagd.
Jag skulle tro att ni har fått den instruktionen när det gäller att räkna ut vilka joner som olika grundämnen kan bilda - då stämmer det, men ibland, som när det gäller SO2, är den modellen inte tillräcklig. Visst lär man sig att det finns plats för 2n2 (där n är vilket elektronskal det är) elektroner i vardera skalet? Vad som också stämmer är att det aldrig blir mer än 8 elektroner i det yttersta skalet innan man börjar på nästa elektronskal.
Smaragdalena skrev:Jag skulle tro att ni har fått den instruktionen när det gäller att räkna ut vilka joner som olika grundämnen kan bilda - då stämmer det, men ibland, som när det gäller SO2, är den modellen inte tillräcklig. Visst lär man sig att det finns plats för 2n2 (där n är vilket elektronskal det är) elektroner i vardera skalet? Vad som också stämmer är att det aldrig blir mer än 8 elektroner i det yttersta skalet innan man börjar på nästa elektronskal.
Aa något sånt. Tack så mycket för hjälpen.